Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) kritiserade Stefan Löfven under frågestunden i riksdagen på torsdagen. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Åkesson efter Löfvens SD-varning: Oseriöst och polariserande

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven (S) varnar för att en Moderatledd regering som stödjer sig på Sverigedemokraterna riskerar att föra Sverige i en ickedemokratisk riktning. Uttalandet i SVT:s 30 minuter har mött hård kritik.

– Ett oseriöst, polariserande och förvånansvärt korkat utspel, säger Jimmie Åkesson (SD).

Sverigedemokraternas partiledare Jimme Åkesson twittrade att han tycker att Stefan Löfvens uttalande i SVT:s 30 minuter mer ger bilden av en envåldshärskare än av en folkvald demokrat.

– Ett oseriöst, polariserande och förvånansvärt korkat utspel som faktiskt inte är värdigt en vuxen människa. Det bör stå helt klart för var och en att detta är ett desperat sista försök från en pressad statsminister att undvika diskussion om riktig politik och om regeringens upprepade misslyckanden, säger Jimmie Åkesson i en skriftlig kommentar till SVT.

Togs upp i riksdagen

Under riksdagens frågestund kallade han Stefan Löfven för Sveriges svar på Donald Trump

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch riktade också kritik mot Löfven.

– När man inte trodde att debattnivån i Sverige kunde sjunka lägre, ja då tar Stefan Löfven fram spaden och börjar gräva. Summan av det som sägs är att statsministern indikerar att demokratin skulle vara hotad vid ett regeringsskifte med Kristdemokraterna och Moderaterna vid makten. Vad har statsministern för fog för att säga det?, sade Ebba Busch.

”En farlig väg”

Även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ifrågasatte Stefan Löfvens påståenden.

– Det är anklagelser i syfte att söndra och splittra, allt för att Socialdemokraterna ska kunna behålla makten. Det här är en farlig väg och skadar sammanhållningen i vårt land. Det vi ser nu är en desperat socialdemokrati på väg rakt utför, sade Ulf Kristersson.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund är inne på samma linje som statsminister Stefan Löfven. Han är är orolig för att demokratin är på väg att ta ett steg i fel riktning, och menar att flera av Sverigedemokraternas uttalanden ”är på kant med vår demokratisyn”.

– Man måste se Sverigedemokraterna för vad de är, ett populistiskt och främlingsfientligt parti, och lyssna till vad de faktiskt säger. Man måste också lita på att populistiska partier kommer att göra vad de säger. Just därför har Moderaterna och Kristdemokraterna ett ansvar att svara på hur de ser på de här uttalandena och också på allvar svara på frågor kring hur de ska se till att demokratin inte urholkas, säger han till SVT.

Vänsterpartiet har avböjt att kommentera Stefan Löfvens uttalande.

SVT söker Liberalerna och Centerpartiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.