Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Säkerhetsexperten: ”Du kan starta ett angrepp med det kommer ta slut fort” Foto: Håkan Claesson/SVT

Höjd säkerhet inför Nobelfesten – kameror, flygförbud och fler poliser

Publicerad

Kameraövervakning, trafikförbud och avspärrningar. Säkerheten är särskilt prioriterad vid utdelningen av årets Nobelpris – och fler poliser än vanligt kommer att vara på plats runt Stockholms stadshus och Konserthuset. Något väskförbud inne på banketten tycks dock inte vara aktuellt.

Årets Nobelpris delas ut mot en mörk fond av ett försämrat säkerhetsläge och en förhöjd terrornivå i Sverige. Det sätter extra press på säkerhetsarrangemangen runt festligheterna.

 – Vi kommer bland annat ha kameraövervakning vid Stadshuset och Konserthuset, säger polisens kommenderingschef för Nobel, Magnus Mowitz.  

Nobelfesten

Förbud för flyg och båttrafik 

Förberedelserna inför Nobel har pågått sedan i augusti men polisen avslöjar som vanligt inga detaljer kring säkerhetsåtgärderna.

Det som kommer att märkas under Nobeldagen den 10 december är att det blir fler poliser än vanligt runt Stockholms stadshus och Konserthuset. Områdena i närheten kommer att spärras av och även kameraövervakas. Över delar av Stockholm införs även flygförbud och på Riddarfjärden nära Stadshuset blir det förbud mot båttrafik.

– Utifrån den höjda terrorhotnivån så vidtar vi en del extra åtgärder i år för att höja säkerheten, säger Magnus Mowitz.  

Inget väskförbud  

Runt 1250 gäster är inbjudna till Nobelbanketten i Stadshuset och den gäst som vill ta med sig en väska får sannolikt göra det. Polisen kan bara utfärda så kallade väskförbud vid publika evenemang och Nobelfesten är en privat tillställning där Nobelstiftelsen råder över vilka regler som ska gälla.

Att arbeta förebyggande och ha förmågan att agera snabbt för att kunna avbryta eventuella händelser är också en del av säkerhetsarbetet, säger Magnus Mowitz.

– Vi prioriterar Nobel högt och har en avsevärd resurs för att hantera säkerheten kopplade till evenemangen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelfesten

Mer i ämnet