Roger Haddad (L) kräver att skollagen ska skärps så att lärarna får ökade befogenheter. Foto: TT/Pontus Lundahl, Claudio Bresciani

Skolpolitiker reagerar efter SVT:s granskning: ”Hot och våld i skolan är inte acceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Skolpolitiker från flera partier vill se åtgärder efter SVT:s granskning av hot och våld i skolan. Flera har reagerat på utvecklingen av antalet ärenden – och på knivhotet mot gymnasieläraren Judy Jonsson.

– Hot och våld i skolan är inte acceptabelt, säger Roger Haddad, Liberalernas skolpolitiska talesperson.

Han kräver att skollagen skärps så att lärarna får ökade befogenheter, men vill också se skarpare insatser från rättsväsendet.

– Lärare som utsätts för hot och våld måste känna att det kommer att utredas och få konsekvenser för förövarna.

SVT berättade härom dagen om polisens nedlagda förundersökning om händelsen där gymnasieläraren Judy Jonsson blev knivhotad av en elev. Polisen lade ned förundersökningen då man inte ansåg sig kunna bevisa något uppsåt, eftersom eleven uppgav att han skämtat.

Roger Haddad har begärt att Skolverket kommer till utbildningsutskottet, och han kommer där att väcka frågan om hur skolan ska hantera hot och våld, bland annat utifrån SVT:s granskning.

”Skolan ska inte utreda”

Kristdemokraternas Gudrun Brunegård (KD) framhåller att skolan ska vara trygg för alla, och att det som polisanmäls utanför skolan bör hanteras på motsvarande sätt inom skolans område.

– Skolan ska inte ta över polisens roll att utreda eventuella brott. Sedan är det polisen som i samverkan med socialtjänsten hanterar ärenden som rör minderåriga. Då involveras självklart även föräldrarna.

Ett liknande tema kommer från utbildningsminister Anna Ekström (S):

– Varje utebliven disciplinär åtgärd mot en elev som utsätter andra för våld riskerar faktiskt att förminska betydelsen av att ha blivit utsatt för våld. Varje utebliven konsekvens vid användandet av våld är att vilseleda om vad det innebär att vara en del av ett samhälle. Varje utebliven anmälan om våld till huvudman, polisen eller Arbetsmiljöverket är att normalisera våldet. Det är att svika alla inblandade.

Åtgärder i januariavtalet

Både Anna Ekström och Rasmus Ling (MP) framhåller att regeringen i det så kallade 73-punktsprogrammet kommit överens med Centern och Liberalerna om flera punkter som berör tryggheten i skolan.

– Vi ska genomföra en nationell plan för trygghet och studiero, förenkla de disciplinära åtgärderna, som avstängning och omplacering av elever, och stärka det förebyggande arbetet med satsningar på exempelvis elevhälsan, uppger Anna Ekström.

”Nonchalerat frågorna”

Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin menar att regeringen bär ansvar för otryggheten i skolan:

– Å ena sidan har regeringen nonchalerat trygghetsfrågorna i skolan under lång tid och välbehövlig lagstiftning dröjer många år. Å andra sidan underminerar Anna Ekström effektivt lärare och skolledares självförtroende och mandat att ingripa med förslag som tydligt detaljreglerar deras arbete, såsom exempelvis mobilförbud.

Rasmus Ling menar att det inte bara handlar om disciplinära åtgärder.

– Det handlar om tydliga regler, dialog, samtal, stöd, och annat förebyggande arbete, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.