Hovrätten fastställer dom om Jehovas-filmer

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt fastställer tingsrättens dom mot en församlingsledare, tillhörande Jehovas vittnen, som dömts för att ha visat filmer som inte blivit granskade av Statens medieråd för barn på Stockholmsmässan 2018.

Församlingsledaren fälldes i april för brott mot lagen om åldersgränser för film som ska visas offentligt.

Jehovas vittnen överklagade domen till hovrätten med hänvisning till religionsfrihet och yttrandefrihet. På fredagen meddelade hovrätten att man fastställer tingsrättens dom.

I somras framkom att Jehovas vittnen fortsatte filmvisningarna under sina stormöten efter tingsrättens dom, vilket ledde till flera nya polisanmälningar.

Jehovas vittnen har vid flera tillfällen kritiserats för de filmer riktade mot barn som samfundet producerar. Bland annat har filmerna anklagats för att vara diskriminerande mot homosexuella och för att skrämma barn med domedagsbudskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.