En av Huawei-cheferna hävdade att Kina inte blockerar internationella medier. Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Efter SVT:s avslöjande: Chefer som försvarade Kinas politik stoppas från att företräda Huawei

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s avslöjande att två Huawei-chefer försvarat Kinas politik vid ett kundmöte får nu konsekvenser. Cheferna stoppas från att företräda Huawei Sverige, och bolaget ska även se över sina rutiner och sin kommunikation.

Två Huawei-chefer mötte tidigare i höst internetoperatören Bahnhofs vd Jon Karlung vid ett evenemang för bolagets svenska anställda. Mötet dokumenterades av en person som Karlung presenterade som en kollega. I själva verket var en SVT-medarbetare med dold kamera, som pressade Huawei-cheferna på vad Bahnhof skulle svara konsumenter som är kritiska till Kinas politik.

Chefernas försvarade på flera punkter den kinesiska regeringens politik.

SVT Nyheter granskar

”Inte förenliga med Huaweis principer”

När SVT konfronterade Huawei Sveriges vd Kenneth Fredriksen menade han att det handlat om personliga uppfattningar som framförts i ett helt privat sammanhang.

Men nu agerar alltså Huawei mot cheferna. ”De medarbetare som figurerar i inslaget kan i dagsläget inte företräda Huawei Sverige”, skriver man i ett uttalande, där det också heter att chefernas kommentarer ”inte är förenliga med Huaweis principer eller hur vi agerar i de länder där vi har verksamhet.

”Huawei är ett privat företag som alltid följer de lagar och bestämmelser som råder i Sverige och andra länder. Vi tar inte heller instruktioner från någon regering eller myndighet som skulle vilja påverka oss. Våra medarbetare har som andra som arbetar här i Sverige rätt att uttrycka sin egen politiska uppfattning och åsikt. Men deras personliga uppfattning kan inte anses representera Huawei, de ska alltid följa våra policys och rutiner.”

Huawei uppger också att man ser över ”våra rutiner och kommunikation till våra medarbetare för att tydliggöra vår inställning.”

SVT har utan resultat sökt Huawei.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet