Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigare försvarsminister Peter Hultqvist (S) är kritisk till den långdragna processen. Foto: Max Lynton/SVT

Hultqvist kritisk mot regeringens Natoprocess: ”Skapat en försvagad trovärdighet”

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare ett Natomöte har ägt rum utan att Sveriges ansökan har godkänts. En process som enligt tidigare försvarsminister, Peter Hultqvist (S) har tagit för lång tid.

– Det har ju varit ena mötet efter det andra som vi skulle kommit med, säger han.

Sveriges väg in i Nato har varit en utdragen process. Redan i somras gav Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, grönt ljus för Sverige men flaggade för att själva ratificeringsprocessen skulle ske först i oktober.

Turkiets process har dock fortsatt att dra ut på tiden och någon ratificering har ännu inte skett, något som den tidigare försvarsministern Peter Hultqvist (S) reagerar på.

– Utrikesministern har uttryckt sig med stor säkerhet kring dessa frågor, men inget har ju skett, säger han.

”Försvagad trovärdighet”

Han menar att regeringen vid flera tillfällen har varit säkra på att Sveriges ansökan kommer att godkännas, men att det gång på gång skjutits fram.

– De har skapat en försvagad trovärdighet för egen del, genom denna typen av utfästelse, säger han.

Även partikollegan Morgan Johansson (S), tidigare justitieminister, anser att regeringen kunde ha agerat annorlunda för att göra processen enklare.

– Till och börja med borde de ha haft mer is i magen från början och inte sprungit benen av sig efter Turkiet som de gjorde inledningsvis.

Billström: Inom veckor

Inför mötet mellan Natoländernas utrikesministrar i Bryssel var förhoppningen från både Natochefen Jens Stoltenberg och Sveriges regering att Sveriges medlemskap skulle godkännas.

– Vi har utgått från vad Stoltenberg har sagt, men även han har gett utryck för besvikelse. Under mötets gång har vi en stark uppbackning från många Natoländer, att vi så snabbt som möjligt ska kunna bli medlemmar, säger Tobias Billström (M), utrikesminister .

Enligt Billström kommer Turkiet att att göra klart Sveriges Natoprocess ”inom ett par veckor”. Det meddelade han efter ett separat möte med sin turkiske kollega Hakan Fidan under tisdagseftermiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.