Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör försvarsminister Peter Hultqvist (S) om Sveriges första möte som ”invite” med Nato. Foto: SVT

Hultqvist (S) om Nato-medlemskapet: Vi förlorar tid

Publicerad

Sverige och Finland gör historisk debut som ”inbjudna medlemmar” i Natosammanhang. Men irritationen är tydlig över att medlemskapet fortsatt dröjer.

– Jag anser att det är en förlust av tid att försöka dra ut på det här, därför att vi behöver göra militär planering för hela Norden, säger Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Hittills har parlamenten i 28 av Natos 30 medlemsländer godkänt de två nordiska länderna som nya medlemmar. Men två återstår fortfarande: Ungern och Turkiet. Framför allt från turkiskt håll tycks motståndet mot att släppa in särskilt Sverige leva kvar.

– Så länge som terroristorganisationer demonstrerar på gatorna i Sverige och så länge som det finns terrorister i det svenska parlamentet så kommer det inte att bli en positiv inställning från Turkiet, säger president Recep Tayyip Erdogan på en presskonferens vid förra veckans stora Europa-toppmöte i Prag.

Hultqvist: ”Förlust av tid”

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) gillar inte att det dröjer.

– Vi behöver jobba med de här säkerhetsfrågorna ordentligt. Ju längre man drar ut på det här i tid försinkar man också tiden till det här arbetet. Så det ligger i Natos intresse att lösa det här, säger Hultqvist på väg in till onsdagens Natomöte i Bryssel.

Veckans Natomöte är det första där Sverige och Finland har status som inbjudna eller blivande medlemmar.

– Det här är viktigt för det är första gången som vi är med på hela Natomötet och diskuterar alla ärenden som kommer upp. Så det är ett historiskt möte, säger Hultqvist.

Turkiet kan tänka sig släppa in Finland

På sin presskonferens i Prag i förra veckan varslade Turkiets president om att han kan tänka sig att släppa in enbart Finland tills vidare, om Nato skulle föreslå det.

För svensk del räknar man ändå fortsatt med att Sverige och Finland håller ihop under processen.

– Grunden för ett svensk-finskt medlemskap i Nato är att det är ett gemensamt agerande. Sverige och Finland går in i det här gemensamt. Vi har 28 länder som har sagt ja hittills och det är två som återstår. Nato har ju sagt att de vill ha oss som medlem så det är också en fråga för Nato att fullfölja den delen, säger Hultqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.