Julbordsgästerna inne på restaurangen har precis frossat i sill, potatis och prinskorv. Fredrika försöker balansera de renskrapade tallrikarna hon plockat från borden, men plötsligt fryser hon till. En man tar tag om hennes rumpa och trycker ansiktet mot hennes mage och midja.
– Jag blev sur, men först och främst chockad. Det kom så oväntat. Varför tror du att jag vill ha en kram när jag gör mitt jobb?, berättar Fredrika för SVT Nyheter.
Hon är inte ensam. I december möter många inom hotell- och restaurangbranschen en stor skara, ofta alkoholpåverkade, gäster som i vissa fall beter sig illa mot personalen. De nordiska fackförbunden inom branschen, NU HRCT, har sedan 2017 gått samman i en kampanj – #notonthemenu – för att uppmärksamma problemet med trakasserande kroggäster och besökare under julbordstider.
Nästan 400 vittnar om sextrakasserier
Men det är inte bara vid julborden som personalen upplever obehag.
I en enkät som SVT Nyheter gjort tillsammans med hotell- och restaurangfacket (HRF) säger 389 personer av 1076 svarande HRF-medlemmar att de blivit utsatta för sexuella trakasserier av gäster minst en gång det senaste året. En klar majoritet, 337, är kvinnor. Många av dem är under 30 år och jobbar med servering eller står i baren. Både fysiska och verbala trakasserier nämns bland vittnesmålen.
”En man sa att han skulle hoppa över baren och våldta mig”, berättar en kvinna i enkäten.
Per Persson, avtalssekreterare på HRF, säger att svaren stämmer överens med förbundets bild av utsattheten i branschen.
– Jag är ändå chockad över volymen. Det är fruktansvärt om människor går till jobbet och räknar med att bli utsatta, säger Per Persson, avtalssekreterare på HRF.
Förbundet vill skärpa reglerna så att trakasserier från kunder och besökare likställs med utsatthet från en chef eller kollega.
– Arbetsgivaren måste agera på samma sätt. Det kan handla om att stänga av gäster, eller att komma överens om hur man gör när trakasserier inträffar.
Visita: ”Ett samhällsproblem”
Bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita anser att arbetsmiljölagen är tillräckligt tydlig vad gäller arbetsgivarens ansvar.
– I slutändan är det ett brott om det är trakasserier av en viss beskaffenhet. Då bör det polisanmälas, säger Antje Dedering, förhandlingschef.
Hon betonar att sexuella trakasserier är ”helt oacceptabelt” och ingen tvistefråga mellan Visita och HRF.
– Men det är viktigt att prata om det som ett samhällsproblem som bygger på gamla strukturer, som vi alla har en skyldighet att förändra.
Så gjorde vi undersökningen
En webbaserad anonym enkät skickades ut via mejl till Hotell- och restaurangfackets mejllista. Totalt 21 400 personer fick enkäten, och 1076 personer svarade. På grund av svarsfrekvensen går det inte att dra några statistiska slutsatser.
Frågorna
Enkäten bestod i huvudsak av raka påståenden, så som:
”Jag har blivit utsatt för sexuella trakasserier när jag arbetat på julbord/julfester”, med ja/nej som svarsalternativ.
Om svaret var ja fick hen en öppen fråga: ”Beskriv händelsen och vad du upplevde som kränkande?”
För att även få en mer övergripande bild av hur vanligt det är med trakasserier inom branschen i stort ställdes även frågan: “Hur ofta har det förekommit att du blivit utsatt för sexuella trakasserier av gäster det senaste året?”
Vad säger lagen?
Diskrimineringslagen omfattar inte trakasserier av leverantör, gäst, kund eller patient. Lagen gäller enbart diskriminering och trakasserier av en kollega eller en chef.
Arbetsgivaren är däremot skyldig att förebygga och förhindra hot och våld på arbetsplatsen, enligt arbetsmiljölagen.
Det är en del av arbetsgivarens systematiska arbetsmiljöarbete att dels riskbedöma, dels förebygga incidenter som kan rubriceras som hot/våld – så som sexuella trakasserier av kunder och gäster.
För den enskilda medarbetarens del kan trakasserierna vara fråga om ofredande eller annan brottsrubricering enligt Brottsbalken.
Källa: Arbetsmiljöverket, Diskrimineringsombudsmannen.