När ett sådant här meddelande dyker upp på skärmen väljer många svenskar att betala. Foto: SVT

Hundratusentals svenska datorer kapade

Uppdaterad
Publicerad

Över 300 000 svenskar har redan fått sin dator kapad. Det visar en undersökning som it-säkerhetsföretaget Sentor gjort före den senaste stora vågen av datorattacker i världen.

På bara några år har en ny typ av it-brottslighet växt fram. Det handlar om ligor med cyberkriminella som sänder ut miljontals mejl med virus som låser datorn för den som klickar på de länkar som följer med. Sedan kräver kidnapparna lösen för att låsa upp datorn i gen. 

– Det kan handla om allt från 600 kronor till 6.000 kronor för privatpersoner, säger Mikael Witt som är säkerhetsexpert på IT-säkerhetsföretaget Sentor i Stockholm. Gäller det företag handlar det ofta om mycket större summor. 

Dataviruset WannaCry

Fler män drabbas

Företaget har tagit reda på hur många svenskar som drabbats. I en undersökning som gjordes i slutet av februari svarade fyra procent av kvinnorna och sex procent av männen i åldern 18-75 år att de utsatts för denna typ av brottslighet. 

– Det handlar alltså om 300 000 svenskar, säger IT-säkerhetsexperten Mikael Witt.

LÄS MER: 40 platser i Sverige drabbade av senaste cyberattacken

Enkelt sätt

Anledningen till att denna typ av it-brottslighet växer så snabbt är,enligt Mikael Witt, att det är ett enkelt sätt för kriminella ligor att tjäna mycket stora pengar. 

– Det kostar väldigt lite att göra . Risken att åka fast är väldigt låg och folks vilja att betala än ganska hög, säger Mikael Witt.

Enligt vissa undersökningar omsattes minst en miljard dollar förra året, vilket visar vilka förtjänster det går att göra på den här typen av brottslighet.

LÄS MER: Stor cyberattack mot nära 100 länder

Hjälper sina offer

Kapningen av datorer har blivit en väl utvecklad affärsverksamhet där brottslingarna till och med hjälper sina offer att få igång datorerna igen.  

– Vi har sett exempel där privatpersoner som fått sin dator kapad och betalt kunnat vända sig till brottslingarna för att få hjälp med att låsa upp sin dator när de själva misslyckats, säger Mikael Witt. För det är viktigt för brottslingarna att kunna visa att man får i gång datorn igen bara man betalar.

LÄS MER: Så skyddar du dig mot cyberattacker

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dataviruset WannaCry

Mer i ämnet