Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Huaweis Nordenchef om att stoppas från 5G-nätet Foto: SVT

Huawei-chefen efter Säpos besked: ”Finns anledning att vara bekymrad”

Uppdaterad
Publicerad

Kenneth Fredriksen, ansvarig för nordiska och baltiska marknaden på Huawei medverkade i SVT:s Aktuellt efter Säkerhetspolisens besked på tisdagen att bolaget stoppas från utbyggnaden av svenska 5G-nätet.
– Det finns anledning att vara bekymrad. Det har jag insett, säger han.

Svenska Säkerhetspolisen anser att Huawei är en säkerhetsrisk, meddelade man under tisdagen.

– Vi har funnits på plats i Sverige i över 20 år. Vi har bidragit till den fantastiska digitala positionen som Sverige har i dag. Vi har bidragit till att bygga det kanske bästa och säkraste mobilnätet i världen i dag, säger Kenneth Fredriksen, ansvarig för nordiska och baltiska marknaden på Huawei, i SVT:s Aktuellt på tisdagen.

”Besviken”

Fredriksen säger att han är förvånad efter beskedet att Huawei inte kan delta i utbyggnaden av 5G i Sverige.

– Det är självklart överraskande och jag är besviken att de väljer att vi inte får fortsätta att bidra till den digitala framgången som Sverige kan göra genom att implementera 5G-nätet.

Man betonar också att genom Kinas lagstiftning måste kinesiska företag och kinesiska medborgare rapportera till den kinesiska underrättelsetjänsten om de upptäcker mystiska saker. Vad säger du om det?

– Vi har försökt kommunicera det – inte bara med de svenska myndigheterna – men även andra kunder och myndigheter att vi är faktiskt ett privat bolag och ägs av de anställda.

”Ger inte upp”

Kenneth Fredriksen säger att bolaget följer alla lokala lagar och regler, även om huvudkontoret är i Kina.

– Vi efterlever svenska lagar och regler.

Ni stoppas från det svenska 5G-nätet – vad innebär det för er? 

– Först och främst innebär det att vi är tvingade att mobilisera vår kraft och fokus på våra kunder så att det får så liten negativ konsekvens som möjligt. Det kommer vi att använda vår tid till.

Har ni gett upp hoppet om 5G?

– Vi ger inte upp någonting. Men utifrån det som meddelades i dag finns det anledning att vara bekymrad. Det har jag insett.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer