Hyrläkare stort problem i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

När SVT Nyheter Örebro i veckan besökte USÖ, Brickebackens vårdcentral och Kopparbergs vårdcentral var bristen på kontinuitet av läkare något som många tyckte var ett problem.

– Inte är det väl någon höjdare med vården här. Man får aldrig träffa samma läkare, så jag undviker att söka vård här. Jag söker privat istället, sa Stig Fjelling när SVT Nyheter Örebro träffade honom på vårdcentralen i Kopparberg.

Han är inte ensam om att känna att han inte får träffa samma läkare, många av dem SVT Nyheter Örebro pratade med på plats lyfte samma problem.

Val 2018 Örebro

Kostnaderna ökar

Faktum är att kostnaden för inhyrda läkare ökade i Region Örebro län under förra året jämfört med 2016. Det trots målet att vara oberoende av hyrpersonal inom vården till den 1 januari 2019.

Regionen listar fem vårdcentraler som var frekvent beroende av hyrläkare under 2017 och de var Askersund, Freja, Hallsberg, Kopparberg och Varberga. Totalt var kostnaden för hyrläkare i regionen 167,2 miljoner kronor förra året, att jämföra med 141 miljoner 2015 och 139 miljoner 2016.

Svårt att få tid, men bra vård

Andra frågor ni lyfte som viktiga inför valet i höst var tillgängligheten till vård och långa väntetider. Många var samtidigt positiva och lyfte att vården ger ett gott bemötande och att vården i sig är bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet