Hör SVT:s reporter Diamant Salihu om besvisningen i målet. Foto: TT/SVT

I dag avslutas Vårbyrättegången

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för den 32-årige man som pekas ut som ledare för Vårbynätverket.

Det står klart när den omfattande gängrättegången i Stockholm avslutas i dag.

– Han har gett order om hänsynslösa brott och orsakat stort lidande, säger åklagare Anna Stråth under sin slutplädering.

För ytterligare tre personer som uppges ingå i nätverkets inre kärna yrkas fängelsestraff på mellan 10-18 år för en rad grova brott.

Efter 27 förhandlingsdagar avslutas i dag Vårbyrättegången i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

Totalt 30 personer står åtalade – varav 16 enligt polisen har direkta kopplingar till det så kallade Vårbynätverket.

Bland de åtalade finns en 32-årig man som pekas ut som ledare för nätverket.

Enligt åtalet, som består av 16 punkter, ska han tillsammans med sin bror ha kontrollerat organisationen genom en hierarkisk struktur med kaptener och teamledare i flera förorter runt om i Stockholm, där kärnverksamheten uppges ha bestått av omfattande kokain- och cannabishandel.

Under sin slutplädering på onsdagen yrkade kammaråklagare Anna Stråth på livstids fängelse för den utpekade ledaren.

– De brott han har åtalats för, och jag tycker att han ska dömas för, är synnerligen allvarliga. Det rör sig om mycket grova brott, säger hon.

Bland annat misstänks han för mordförsök i en gängkonflikt, sprängning mot näringsidkare, sprängningsförsök mot enskild person, sprängningsförsök mot barn, två synnerligen grova vapenbrott, människorov och grov narkotikabrottslighet.

– De här brotten har förekommit inom ramen av ett kriminellt nätverk där han har varit ledare. Han har gett order om hänsynslösa brott och det har orsakat stort lidande, säger Anna Stråth.

”Enda påföljden”

Enligt Anna Stråth uppgår det samlade straffvärdet för de åtalade brotten till 60 år för 32-åringen.

– Men oavsett om vissa åtalspunkter skulle ogillas slår det ändå i taket då det är så många olika brott med så högt straffvärde. Då är den enda påföljden för de hänsynslösa gärningarna han har begått fängelse på livstid, säger hon.

För 32-åringens yngre bror yrkar hon på fängelse i 16 år. För den åtalade så kallade kokainleverantören yrkas på fängelse i 18 år.

För ytterligare en person, som även misstänks för inblandning i kidnappningen av en svensk artist, yrkas fängelse i tio år.

Kan fällas av Encrochat

Enligt åtalet ligger Vårbynätverket bakom flera skjutningar och misstänks för bland annat stämpling till mord, vapenbrott, narkotikabrott, penningtvättbrott och allmänfarlig ödeläggelse.

Bevisningen har till största del utgjorts av material från den krypterade meddelartjänsten Enchrocat. Genom den har polisen kunnat följa kommunikation om både planering och utförande av olika brott.

Där framgår bland annat hur den åtalade 32-åringen ska ha haft en central ledarroll och även beordrat kidnappningen av den svenske artisten i april förra året, där den Grammisprisade rapartisten Yasin misstänks för stämpling till människorov.

Yasin om sin inblandning i kidnappningen: Jag fick en dålig magkänsla

32-åringens advokat Filip Rydin är kritisk till bevisningen som har lagts fram.

– Jag är av uppfattningen att man inte kan använda encrochattbevisningen utan annan robust bevisning, säger han i sitt slutanförande.

Även den utpekade Vårbyledarens brors advokat, Jonas Granfelt, pekar på vad han menar är brister i encromaterialet. Han menar att den bevisning som har lagts fram inte utesluter att någon annan kan ha använt den telefon hans klient påstås ha kopplats till.

Han anser också att det föreslagna straffvärdet är ”minst sagt i överkant”.

– Den encrobevisning som är presenterad i det här målet kan inte klassas som något annat än struktural bevisning, säger Jonas Granfelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.