Kronprinsessan med familj i Slottskyrkan i Stockholm. Foto: TT

Här firar Victoria sin dag – vinkar till folkmassorna

Uppdaterad
Publicerad

En hektisk helg väntar kronprinsessan. En tacksägelsegudstjänst i Slottskyrkan i Gamla Stan i Stockholm fick inleda firandet på fredagen. Förutom kungafamiljen och gäster närvarade statsminister Stefan Löfven vid gudstjänsten. ”Kronprinsessan är ett föredöme på så många olika sätt”, sa Löfven vid ceremonin.

LÄS MER: Hovet om 40-årsfirandet: ”Kommenterar inte enskilda kostnader”

Mottagningen i Logården i Kungliga slottet följdes senare av en kortege med häst och vagn som gick genom Stockholms gator med Hovstallet som slutdestination.

Klockan 18.30 slås dörrarna upp till en festlig show på Borgholms idrottsplats på Öland, dit kungafamiljen anländer från Sollidens slott.

LÄS MER: Prins Daniel rörd till tårar: ”Hon är en otrolig person”

Vid kvällsfirandet på Borgholms IP kommer Kalle Moraeus vara konferencier och de artister som ska uppträda är Magnus Uggla, Marcus & Martinus, Malena Ernman, Jill Johnson, Boris René och Christer Lindarw. Kapellmästare är Johan Landqvist.

Kommit nära

Festligheterna fortsätter på lördag, då kronprinsessan Victoria traditionsenligt firas utanför Sollidens slott på Öland. Många hängivna besökare kommer dit, år efter år, för att lämna presenter och få en glimt av födelsedagsbarnet.

LÄS MER: ”Ätstörningarna är bakom mig men ångesten finns kvar”

– Hela kungafamiljen är med, först vid firandet i Stockholm och senare under kvällen på Öland, säger Ulrika Näsholm, informationssekreterare vid Hovet.

I en intervju med Claes Elfsberg som sänds i SVT1 på hennes födelsedag berättar hon hur det känns att fylla 40:

– Det är en siffra, och ja det är ju lite mitt i livet. Jag tycker det har gått väldigt fort så jag ser det som en möjlighet att stanna upp och reflektera lite. Jag kan inte riktigt identifiera mig med att jag är 40, säger kronprinsessan Victoria.

HELA PROGRAMMET

Fredag 14 juli – Stockholm

 • 9.00 – Gäster anländer till Slottskyrkan, Kungliga slottet
 • 10.00 – Tacksägelsegudstjänst, Te Deum, i Slottskyrkan
 • 11.15 – Kungaparets mottagning på Logården, Kungliga slottet
 • 12.00 – Försvarsmakten skjuter salut från Skeppsholmens salutstation. Salutering sker även från salutstationerna i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg.
 • 13.00 – Kortege från Kungliga slottet via Slottsbacken, Slottskajen, Norrbro, Gustav Adolfs torg, Fredsgatan, Tegelbacken, Vasagatan, Kungsgatan, Birger Jarlsgatan till Hovstallet.

Fredag 14 juli – Borgholm

 • 16.00 – Entrén till Borgholms IP öppnar
 • 18.25 – Stipendiaten anländer
 • 18.30 – Kungafamiljen anländer, kungssången, Hyllning till HKH kronprinsessan Victoria, Grattis kronprinsessan Victoria med alla artister
 • Victoriafonden
 • Victoriastipendiatet utdelas till årets stipendiat
 • ca 20.15 – Avslutning

Lördag 15 juli – Sollidens slott

 • 8.30 – Grindarna till slottet öppnar för allmänheten
 • ca 11.00 – Kungaparet och kronprinsessparet möter allmänheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.