EU:s läkemedelsmyndighet godkänner Astra Zenecas vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Nu godkänner EU:s läkemedelsmyndighet Astra Zenecas covid-19-vaccin för användning på alla vuxna.

Men vägen fram till dagens besked har varit kantad av flera kontroverser för Astra Zenecas del. Under gårdagen meddelande Tysklands vaccinkommission att man avråder personer över 65 år att använda sig av vaccinet.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA godkänner vaccinet från Astra Zeneca för användning på alla vuxna i hela EU, enligt ett pressmeddelande på fredagseftermiddagen.

Ifrågasatt effektivitet

Tidigare har Tysklands vaccinkommission avrått från vaccinering med Astra Zenecas vaccin på personer över 65 år eftersom det saknas data på vaccinets skyddseffekt i åldersgruppen. I tidigare studier var de flesta deltagarna mellan 18 och 55 år.

Men EMA menar att vaccinet trots detta kan ges till äldre personer.

”Oavsett förväntas skyddeffekt, givet att man sett ett immunsvar i den här åldersgruppen och baserat på erfarenhet med andra vaccin. Det finns därtill tillförlitlig information om säkerheten i den här populationen, vilket gör att EMA:s vetenskapliga experter bedömer att vaccinet kan användas bland äldre vuxna”, resonerar myndigheten enligt pressmeddelandet.

Har inte levt upp till avtalet

Astra Zeneca har inte levt upp till antal doser som utlovats. De totalt 80 miljoner doserna som skulle levererats under första kvartalet 2021, om vaccinet godkänns, sjönk till 31 miljoner förra veckan. Ett besked som inte togs emot med god ro av EU som i så fall får 60 procent färre vaccindoser än vad som tidigare avtalats. Senare kom Astra Zeneca med ett erbjudande om ytterligare åtta miljoner som EU inte antog.

För Sveriges del handlar det om 400 000 doser i stället för den utlovade miljonen. Vem som bär ansvar för vaccinstrulet och hur de drabbade ska kompenseras för de försenade doserna råder det delade meningar om. Enligt Astra Zeneca beror förseningarna på problem med en underleverantör som levererat mindre än väntat.

”Kräver transparens”

Unionen har skickat flera utredare till en av Astra Zenecas anläggningar i Bryssel för att ta reda på mer om anledningen till den reducerade volymen vaccin, uppger det belgiska hälsoministeriet. Rapporten väntas ta några dagar att sammanställa.

Under fredagen vände sig EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen till läkemedelsföretaget. I tysk radio säger hon att det inte getts något rimlig förklaring till förseningarna.

– Jag kräver transparens, och säkerhet i planeringen, av Astra Zeneca, säger hon.

Att säga att man gjort sitt bästa räcker inte, tycker EU-chefen.

– Det finns förbindande beställningar, avtalet är glasklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet