”I dag kräver vi besked från SD om budgeten”

Publicerad

Just nu träffas ledamöterna i finansutskottet för att prata om budgetens ramar. En budget som Sverigedemokraterna är fortsatt berett att fälla, vilket kan resultera i nyval.

Finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) säger att han räknar med att få ett slutgiltigt ställningstagande från alla partier under dagens sammanträde.

– Preliminärt finns det tre alternativ, det är regeringens och det är de fyra borgerliga partiernas, och det är Sverigedemokraternas.

Kommer du i dag att kräva att Sverigedemokraterna visar hur de ska rösta i nästa vecka?

– Ja, i dag kräver vi besked om hur man ställer sig de förslag som finns. Vilka besked vi får, får vi se på sammanträdet.

Men Sverigedemokraterna har ju sagt att de inte kommer att berätta hur de ska rösta?

– Praxis i riksdagen är att man röstar en gång i ett ärende. Vi förutsätter att man följer praxis.

Men man bryter ju inte mot någon lag om man inte följer praxis?

-Nej, praxis är de regler vi kommit överens om och som gör att det inte är någon lekstuga i riksdagen. Vi förutsätter att man följer det, precis som i talmansvalet där vi följde praxis och Björn Söder blev talman.

SD:s ekonomisk-politiske talesman Oscar Sjöstedt ville inte säga något före mötet, men tidigare har SD gjort klart att de inte kommer att ge besked om partiet i slutändan röstar på Alliansens eller regeringens budget, eller lägger ned sina röster, förrän i sista stund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet