Många av eleverna i Västra Mosul har gått igenom extremt svåra upplevelser. Foto: Pernilla Edholm, SVT

KRÖNIKA: I Mosul står kampen om framtiden

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

IS har lämnat, men hos barnen i Västra Mosul finns minnena av terroristerna kvar. Många har inte längre en skola att gå till, men för tioåriga Meriam har en efterlängtad vardag med skolgång börjat igen.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Hon är tio år och hennes glädje smittar genast av sig. Meriam säger att hon älskar att gå i skolan igen. Särskilt gillar hon engelskalektionerna. Hon drömmer om att bli läkare.

Men när jag frågar hur det var att gå i skolan under IS börjar hon gråta. Hon säger att hon inte kände igen sin egen skola och bad sin mamma och pappa om att få slippa. 

När IS lade under sig stora delar av Irak år 2014 tog terroristerna också över skolorna, där de satte vapenträning och sin extrema tolkning av islam på schemat. Meriam gick till en början kvar i skolan men lämnade efter några månader.

Matteexempel med kalasjnikov

Utanför skolan kantas vägen av ruiner. Vi är i Västra Mosul, en stadsdel där striderna fläkt upp fasaderna så att byggnaderna gapar öppna mot gatorna. 

Meriams väninna Hiya berättar hur IS ändrade läroplanen så att matematiklektionerna handlade om att addera en tank med en kalasjnikov. En typ av hjärntvätt som terroristerna använde.

Lär ut avslappning

Stadsdelen i västra Mosul var en av de första där IS fick fäste och en av de sista som terroristerna lämnade. Området var under belägring i sex månader, och eleverna här har gått igenom extremt svåra upplevelser. 

Att ta upp svåra händelser i mindre grupper minskar på trycket.

För att eleverna ska få bearbeta sina känslor har skolan lektioner där man lär ut metoder för att slappna av och finna lugn. Flera elever börjar gråta under sessionen som vi är med på. En flicka har förlorat sin pappa. En annan är väldigt rädd för höga ljud.

Skolan efterlängtad

Läraren som leder lektionen säger att hennes största oro gäller alla de barn i Irak som inte går i skola. Ett år efter att IS jagades ut ur Irak står tre och en halv miljoner barn utan skolgång. Något som skapar en oro för att terroristernas ideologi kan få fäste igen i framtiden. 

I klassrummet intill är det engelskalektion. 60 flickor inklämda axel mot axel. Ljudnivån är skyhög när de ropar sina svar till läraren.

Utanför skolan kantas vägen av ruiner. 

Men i klassrummet är stämningen på topp. Skolan är en vardag som många har längtat efter. 

I västra Mosul är IS besegrat, men kampen för framtiden har bara börjat. 

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.