Foto: SVT

I Vivalla har majoriteten av företagen utsatts för brott

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av företag i det som polisen klassar som särskilt utsatta områden har blivit utsatta för brott. Det visar en undersökning som SVT Nyheter har gjort. 71 av 101 företag uppger att de har utsatts för brott senaste året och i Vivalla har 3 av 5 butiker blivit rånade.

För knappt ett år sedan rånades Willys i Vivalla av två beväpnade män. Under pistolhot tvingade de till sig pengar, cigaretter och saffran. Rånet är ett av många brott som företag i Vivalla råkat ut för senaste året.

SVT Nyheter har nu granskat hur det är att vara företagare i de 23 områden som polisen klassar som särskilt utsatta. Över 100 företag har svarat på våra frågor och 71 har det senaste året blivit utsatta för brott.

Val 2018 Örebro

Utsätts för rån och stölder

I Vivalla svarar 4 av 5 att de upplevt hot och våld. Flera av butikerna svarar att de utsätts för mindre brott dagligen.

”Stölder och snatterier förekommer kanske inte oftare än i andra butiker, men någonting stjäls mer eller mindre dagligen”, säger en butiksägare.

På ett drygt år har tre av butikerna i Vivalla centrum blivit rånade och de grova brotten sätter djupa spår.

”Jag vågar inte lämna kassan för att ens gå på toaletten för då är det någon som snattar eller stjäl”, säger en annan butiksägare.

Öppen droghandel

Enligt polisens kartläggning förekommer öppen droghandel i majoriteten av de särskilt utsatta områdena. I Vivalla vittnar butiksägare om hur de dagligen ser påverkade människor i anslutning till affärerna.

”På eftermiddagarna kommer det många in här för att växla pengar för att de ska köpa droger”

Tidvis har det varit så stökigt i Vivalla att flera av butikerna har funderat på att stänga.

Vill se fler poliser och hårdare straff

För att lösa problem vill flera företag se strängare lagar och fler poliser. I nuläget upplever företagen att polisen inte kan göra något. För trots att de griper en person så släpps personen ut och begår nya brott.

”Polisen måste vara hårdare, det är ingen som är rädd för att hamna i fängelse”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet