Foto: SVT

Polisens teori: Droger ligger bakom många brott

Uppdaterad
Publicerad

Enligt polisen är det till stor del drogernas fel att det sker många brott i Vivalla. Och samtidigt som många företag väljer att inte anmäla brott befarar polisen att det kan skapas ett parallellt rättssamhälle.

Polisen klassar 23 områden i Sverige som särskilt utsatta. Förutom problem med arbetslöshet och utanförskap pågår det öppen droghandel nästan dagligen och enligt polisen är det en förklaring till brotten som begås.

– Det finns ett stort behov av pengar hos en del av människorna som bor i området. Ofta är det styrt av skulder kopplade till droger, säger kommunpolis Fredrik Malm.

Val 2018 Örebro

”Levt med problematiken”

I den enkät som SVT gjort i de utsatta områdena svarar fyra av fem företag i Vivalla att de upplevt hot eller våldssituationer. Polisen är inte förvånad:

– Det är siffror som vi känner igen. Vi har levt med problematiken under flera års tid och det är därför vi satsat på att ha kvar polisstationen här i centrum.

Anmäler inte brott

Men trots att många av företagen utsätts för brott är det långt ifrån alla som anmäler brotten till polisen. I Vivalla svarar 2 av 5 företag att de inte polisanmäler. Av alla tillfrågade företag är det 26 av 101 som svarar att de inte anmäler. I många fall för att de anser inte att polisen gör tillräckligt.

– Jag tror att man upplever att det inte händer så mycket. Vi har haft en brist med utredningsbiten, att det tar lite för lång tid. Det finns exempel där den som är misstänkt för ett brott begår fler brott innan den första utredningen är klar, säger Fredrik Malm.

Är det ett misslyckande för polisen?

– Misslyckande vet jag inte, vi får ta bättre tag för att ordna upp det här, säger Fredrik Malm.

Löser brott på egen hand

Flera företag uppger att de istället för att anmäla kan lösa brott via sina egna kontakter i området.

En butiksägare berättar: ”En gång stals min telefon. Då ringde jag ett samtal och dagen efter fick jag tillbaka den”.

Men den här typen av parallellt rättsamhälle tycker inte polisen om.

– I det långa loppet är vi absolut inte för det. Det kan gynna andra krafter så man till slut inte vet vem som styr, säger Fredrik Malm.

Vivalla

Vivalla är ett av de 23 områden som polisen klassar som särskilt utsatta. I området bor uppemot 10 000 invånare. Arbetslösheten är hög och över 60 procent av invånarna har ingen inkomst eller tjänar under 100 000 kronor per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet