Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s ekonomikommentator: ”Man kanske inte ska dra för stora växlar”. Foto: SVT

Inflationen sjönk i februari: ”Värsta tiden är bakom oss”

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen sjönk till 2,5 procent i februari enligt måttet KPIF, rapporterar SCB. Den värsta tiden gällande inflationsökningar är nu bakom oss, menar SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

– Dagens siffror visar att det inte finns någon oro för bakslag, säger han i Morgonstudion.

Tidigare i januari ökade inflationen till 3,3 procent efter att ha legat på 2,3 procent i december. Det enligt KPIF där ränteförändringar inte räknas med.

Drivmedelspriserna var 11,5 procent lägre i februari jämfört med samma månad förra året. Dock ökade priserna jämfört med januari med 0,1 procent. Den främsta anledningen till att inflationstakten minskar är elpriserna:

– Lägre elpriser bidrog till att boendekostnaderna sjönk i februari, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Sjunker mer än väntat

Den väntade sänkningen var mellan 2,6 och 2,8 procent. Alexander Norén menar att det inte är en anmärkningsvärd minskning men att det är ett bra besked för de som hoppas på räntesänkningar i närtid.

– Sammanfattningsvis kan vi säga att det på bred front är bättre än väntat. Det är goda nyheter, säger han.

Hur snabbt och med hur mycket Riksbanken kommer sänka styrräntan beror på hur snabbt inflationen sjunker.

– Räntan biter med fördröjning. De vill ju inte ligga och bromsa för länge, för till slut stannar ”bilen Sverige” helt och hållet, säger Alexander Norén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.