Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Folkhälsomyndighetens generaldirektör om influensan som nu sprids runt om i landet – och hur man kan skydda sig. Foto: SVT/Antonia Sehlstedt

Influensan tar fart – kan kulminera under helgerna

Publicerad

Årets influensa har tagit fart. Förra veckan ökade antalet bekräftade fall med 78 procent, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

– Det är en ganska kraftig ökning just nu, säger FHM:s generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Säsongskurvan ser hittills ut ungefär som i fjol, då smittspridningen kulminerade under helgerna. Det finns risk för ”rätt omfattande” smittspridning runt årsskiftet, säger Tegmark Wisell.

Verifierade influensafall i fjol och hittills i år. Foto: SVT

Hittills står svininfluensan – formell beteckning A(H1N1)pdm09 – för nära två tredjedelar av de analyserade fallen, men Folkhälsomyndigheten skriver i sin veckorapport att det är för tidigt att säga vilken typ som kommer att dominera under säsongen.

En dryg veckas symptom

De som får influensan får räkna med en dryg vecka av symptom som feber, muskelvärk, snuva och hosta.

De som är äldre eller i riskgrupp rekommenderas att vaccinera sig. I början av december hade 55 procent av alla över 65 år vaccinerat sig i de regioner som FHM har uppgifter om.

Annars gäller samma råd som under pandemin, som att tvätta händerna och att stanna hemma om man blir sjuk.

– Är man särskilt mån om att hålla sig frisk ska man undvika stora folksamlingar och med fördel träffa folk utomhus, men det är svårt att skydda sig helt, säger Tegmark Wisell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.