Ingen förhöjd terrorrisk i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Attackerna i Kuwait, Tunisien och Frankrike har inte medfört något förändrat säkerhetsläge i Sverige. Det säger Fredrik Milder, pressekreterare vid Säkerhetspolisen.

– I nuläget ser vi inte att attackerna har bäring på Sverige. Men kontraterrorarbete är prioriterat och vi arbetar för att motverka möjliga terrordåd mot Sverige och väst, säger han till TT.

Att IS tog på sig ansvaret för två av dåden, i Tunisien och Kuwait, gör inte att man tittar närmare på extremistgruppen.

– Vårt arbete handlar om att följa aktörer som har avsikt och förmåga att begå allvarliga brott. Det viktigaste för oss är aktörerna, inte organisationen i sig, säger Fredrik Milder.

Säkerhetsnivån i Sverige höjdes 2010 till tre på en femgradig skala och Milder påpekar att samtliga händelser efteråt faller inom ramen för den förhöjda nivån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attack mot hotell i Tunisien

Mer i ämnet