Ebba Busch Thor står högt i kurs inom Kristdemokraterna sedan förra valet. Foto: Thommy Tengborg/TT

ANALYS: Ingen kris längre, men räkna med politisk strid

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

För första gången på många år samlas Kristdemokraterna till riksting utan att befinna sig i djup kris. Men det innebär inte att allt är frid och fröjd i partiet. Vid helgens riksting väntar bl a politisk strid om migrationspolitiken mellan partiets båda falanger, den högerkonservativa som vill ha hårdare tag och den kristet sociala som vill ha en mjukare politik.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Ebba Busch Thor har skaffat sig en stark ställning i partiet efter förra årets valframgång och de stigande opinionssiffrorna. Visserligen har Kristdemokraterna sjunkit tillbaka i opinionen sedan i maj, men för ett parti som oftast varit i permanent kris innebär dagens opinionssiffror på sju procent (Novus) en stor psykologisk förändring.

Det innebär också att Ebba Busch Thor skaffat sig ett betydande handlingsutrymme som partiledare. Det har hon hittills utnyttjat bland annat för att inleda samtal med Sverigedemokraterna och för att vrida partiets kurs åt höger. Hennes retorik är dessutom ofta betydligt hårdare än vad partiets politik faktiskt har täckning för. Men det är ett medvetet val för att kunna utmana Moderaterna och Sverigedemokraterna om väljare på högerkanten. Genom att låta hård i sina utspel hoppas hon locka nya väljare till partiet.

Anhöriginvandring den stora tvistefrågan

Den fråga som det kan bli mest uppmärksamhet om under helgens riksting är integrations- och migrationspolitiken. Partiledningen har inför rikstinget presenterat ett integrationspolitiskt program som innehåller flera skärpningar av politiken, bl a begränsad rätt till offentligt finansierad tolk, aktivitetskrav för alla som får socialbidrag och språkkrav för permanent uppehållstillstånd.

Men den stora tvistefrågan blir anhöriginvandringen. Frågan om familjeåterförening har sedan lång tid tillbaka varit en viktig del av Kristdemokraternas migrationspolitik. Ytterst bygger denna på KD:s familjepolitik och den övergripande tanken att familjer ska hålla ihop, inte splittras. Av detta skäl röstade exempelvis Kristdemokraterna i våras för regeringens förslag om en mer generös anhöriginvandring.

Men nu menar KD:s partiledning att barn som kommer till Sverige som asylsökande inte ska ha rätt att ta hit sina föräldrar. Rätten till familjeåterförening ska enbart gälla vuxna asylsökande som vill ta hit sina barn.

Syftet är, enligt KD:s partiledning, att motverka att familjer skickar sina barn i förväg på farliga resor över Medelhavet. Ett annat syfte är att minska asyltrycket mot Sverige. En stor del av de ensamkommande unga som sökte sig till Europa under flyktingkrisen valde att komma till Sverige.

Djup splittring – men oklart vilken falang som samlar en majoritet

Men Kristdemokraterna är djupt splittrade i den här frågan. Den högerkonservativa gruppering som nu styr partiet, med Ebba Busch Thor i spetsen, står helhjärtat bakom förslaget att begränsa rätten till familjeåterförening.

Men på andra sidan står den mer traditionella kristdemokratiska gruppering som vuxit fram ur frikyrkorörelsens biståndsarbete, basarer och hjälpinsatser. De talar hellre om medmänsklighet än om att strama åt flyktingpolitiken och säger blankt nej till att begränsa familjeåterföreningen på det sätt som partiledningen vill.

Vilken av grupperingarna som kan samla en majoritet på rikstinget är oklart. Vid tidigare riksting har den kristet sociala falangen visat sig vara starkast, men nu har partiet växt, stämningsläget i opinionen har förändrats och Ebba Busch Thor själv har dessutom genom sina framgångar stärkt sin ställning i partiet.

Höghastighetståg och tiggeriförbud kan bli stridsfrågor

Flera andra kontroversiella frågor ska också avgöras. Det handlar bl a om ett nationellt tiggeriförbud och möjlighet att dra in medborgarskap vid grova brott, men också om nya stambanor för höghastighetståg ska byggas i Sverige.

Kristdemokraterna har länge varit varma anhängare av höghastighetståg och har därmed stått bakom planerna att bygga nya stambanor i Sverige. Men inför rikstinget har partistyrelsen gjort en helomvändning och säger nu nej till projektet, bl a på grund av den höga kostnaden. Men tunga delar av partiet har signalerat att det blir strid om frågan på rikstinget, så räkna med en het politisk debatt även här.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.