Efter turbulensen kring Apotekstjänst valde Swedac att starta en granskning av företaget Svensk certifiering, som gett Apotekstjänst två ISO-certifieringar. Foto: Pontus Lundahl, Claudio Bresciani/TT

Ingen kritik mot bolaget som gav Apotekstjänst kvalitetsmärkningar

Uppdaterad
Publicerad

Efter kaoset kring sjukvårdsmaterial startade myndigheten Swedac en granskning av det certifieringsföretag som gett två kvalitetsmärkningar till den kritiserade leverantören Apotekstjänst. Nu är utredningen klar, och Swedac ser inga fel hos certifieringsbolaget – men själva märkningarna är fortfarande pausade.

Svenska företag kan få så kallade ISO-certifieringar efter granskningar av certifieringsbolag, som i sin tur ackrediteras av myndigheten Swedac (se faktaruta).

Efter turbulensen kring Apotekstjänst valde Swedac att starta en granskning av företaget Svensk certifiering, som gett Apotekstjänst två ISO-certifieringar.

Svensk certifiering meddelade i sin tur Apotekstjänst att certifieringarna pausats, och att Apotekstjänst skulle få ett nytt inspektionsbesök på huvudkontoret på Lidingö innan de kunde aktiveras igen.

Inga fel men fortsatt paus

Nu är myndigheten Swedac klar med sin granskning, där man inte hittat några fel i Svensk certifierings process. ”Swedac bedömer att revisionen har utförts enligt gällande acrediteringskrav” heter det i granskningsdokumentet som SVT tagit del av.

Samtidigt är själva certifieringen fortfarande pausad, enligt Apotekstjänsts vd Örjan Frid, som uppger att Svensk certifiering bokat in ett besök på huvudkontoret i nästnästa vecka.

Certifikatet där Svensk certifiering intygar att Apotekstjänst uppfyllt kraven för ISO-certifiering. Foto: SVT/skärmdump

ISO-CERTIFIERING

Visa

ISO 9001 är en standard för ledningssystem för verksamhetsprocesserna i ett företag eller en organisation. Det kan beröra allt från hur du svarar i telefon till hur du undviker driftsstörningar.

ISO 9001 används av företag i hela världen. Vissa företag har ISO 9001 som krav för att göra affärer.

För att bli certifierad enligt ISO 9001 krävs först och främst ett ledningssystem och att organisationen uppfyller de krav som finns uppställda i standarden.

Källa: sis.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet