JK går inte vidare med Jimmie Åkessons uttalande i SVT. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ingen utredning kring Jimmie Åkessons uttalande i SVT-debatten

Uppdaterad
Publicerad

Uttalandet från Jimmie Åkesson (SD) i SVT:s sista partiledardebatt innan valet om att ”invandrare inte får jobb för de inte passar in i Sverige” bedöms vara inom gränsen för vad yttrandefriheten tillåter.

Det slår Justitiekanslern (JK) fast och väljer att inte inleda en förundersökning mot vare sig Sverigedemokraternas partiledare eller SVT:s ansvarige utgivare för tv-programmet, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Kommentaren som fälldes i tv-debatten den 7 september fick flera privatpersoner att anmäla SD-ledaren för brott mot yttrandefrihetslagen.

– Totalt 13 privatpersoner anmälde uttalandet som hets mot folkgrupp, säger Jens Kallmin, föredragande hos JK, till Nyhetsbyrån Siren.

Val 2018 – #dinröst

Kan inte dömas

I en av anmälaningarna skrev en person att ”Jimmie Åkesson klumpar ihop alla invandrare i en klump och trycker ner dem”, i en annan anmälan stod det att det var ett ”fruktansvärt uttalande”.

Men efter att JK gått igenom alla anmälningarna som överlämnats från polis och åklagare slår man fast att Jimmie Åkesson inte rättsligt kan dömas för sitt uttalande enligt lagen om yttrandefrihet.

– Det finns ett undantag i lagen om att personer som uttalar sig i direktsänd tv själva kan hållas ansvariga för sina yttranden, men det används ytterst sällan, säger Jens Kallmin till Nyhetsbyrån Siren.

Direkt efter debatten läste SVT upp för tittarna ett tydligt avståndstagande från Jimmie Åkessons påstående, med motiveringen att det som sades var ”grovt generaliserande”. SVT:s yttrande i direktsändningen fick i sin tur SD:s partiledare att bojkotta all medverkan i SVT:s valvaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet