Vägrar ge besked om framtiden

Uppdaterad
Publicerad
Den rådande ovissheten om budgeten visar vikten av blocköverskridande samarbeten. Det sade finansminister i Aktuellt. Men Magdalena Andersson vägrade ge besked om hur regeringen agerar om Sverigedemokraterna fäller budgetförslaget.

Om Sverigedemokraterna i morgon bestämmer sig för att stödja allianspartiernas budgetförslag är det sannolika scenariot att statsminister Stefan Löfven (S) griper det sista halmstrået för att undvika ett nederlag i riksdagen och för att förhindra en regeringskris.

Regeringspartierna kan skjuta upp onsdagens budgetomröstning genom att i riksdagen begära att budgetbetänkandet återförvisas till finansutskottet. Men under intervjun i Aktuellt vägrade finansministern flera gånger att svara på frågan om hur regeringen tänker agera.

– Det kommer vi att återkomma till om det läget skulle uppkomma, och det handlar ju också om vad de borgerliga partierna gör i det läget. Är de beredda att regera med aktivt stöd av Sverigedemokraterna eller är de beredda att ta ansvar och tala med regeringen om hur vi kan skapa goda förutsättningar för jobb och tillväxt i Sverige, sade Andersson i SVT-intervjun.

Sista halmstrået i Finansutskottet

För att budgetomröstningen ska kunna skjutas upp krävs att minst en tredjedel av riksdagsledamöterna ställer sig bakom, och regeringspartierna S och MP har mandat så att det räcker.

Förhoppningen är förstås att förhandlingar i finansutskottet ska leda fram till ett förändrat budgetförslag som kan klubbas igenom i Riksdagen.

Om Sverigedemokraterna deklarerar att de tänker rösta på Alliansens budgetförslag – vad gör ni då?

– Utgångspunkten är att partierna som sitter i riksdagen följer den praxis som finns i riksdagen och som är etablerad sedan en lång tid tillbaka, och som också är en praxis som Sverigedemokraterna har följt under alla de fyra år de suttit i riksdagen. Om de bryter mot praxisen röstar de för ett förslag som inte innehåller en enda krona i skattesänkning för pensionärer på hela mandatperioden. Jag tror att Sverigedemokraterna får svårt att förklara det för sina väljare, sade Magdalena Andersson.

Kommer ni att återförvisa ert budgetförslag till finansutskottet om SD meddelar att de tänker rösta på Alliansens budgetförslag?

– Det kommer vi berätta om det blir ett sådant läge. Den här hösten har bara bestått av diskussioner om vilket spel som sker i riksdagen, och inte vilka utmaningar som Sverige står inför och vad vi kan göra åt dem. Det här visar på ett behov av ett blocköverskridande samarbete och då behöver partierna på den borgerliga sidan ta ansvar.

”Tror poletten trillar ner”

Om det går till finansutskottet igen, vilka möjligheter finns det att nå överenskommelser med de borgerliga där?

– Det får man ju fråga de borgerliga partierna om också. Men jag tror polletten kommer att falla ner även hos de borgerliga partierna, i det här parlamentariska läget kan man inte krampaktigt hålla sig fast vid Alliansen, utan det krävs också att man kliver fram och tar ansvar och diskuterar med regeringen hur man kan lösa Sveriges problem på allra bästa sätt framöver. Beroende på vad som händer i Riksdagen så kommer det att behövas ett blocköverskridande samarbete för att vi inte ska hamna i de här situationerna hela tiden.

Inom vilka sakområden kan man komma överens tror du?

– Jag tror inte att det är framgångsrikt att förhandla om det i Aktuelltstudion, sade finansminister Magdalena Andersson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet