Foto: TT

Inget nyval i mars

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget nyval i mars nästa år. På en gemensam presskonferens i riksdagshuset med alliansen och regeringen berättade partiledarna att det är klart med en blocköverskridande överenskommelse.
– Målet med överenskommelsen är att säkerställa att en minoritetsregering kan regera, säger statsminister Stefan Löfven.

De sex partierna kom till presskonferensen tillsammans och Stefan Löfven inledde presskonferensen med att berätta om att de är överens om att låta de partier som tillsammans är störst kunna regera.

Det var först i slutet av presskonferensen som Löfven tog upp extra valet. Då betonade han att överenskommelsen inte säger något om extravalet eftersom det är en fråga för regeringen.

– Däremot kan jag säga här och nu att med den här överenskommelsen kommer regeringen inte att fatta något beslut om extra val.

Samtidigt innebär överenskommelsen att det inte ska vara möjligt att göra utbrytningar från budgeten på det sätt som oppositionen gjorde i fjol.

– Den innebär i korthet följande att den statsministerkandidat som samlar stöd hos en partikonstellation som är större än alla andra tänkbara partikonstellationer, den statsministerkandidat ska också släppas fram.

Ömsesidig överenskommelse

– Inget parti kan längre ensamt göra anspråk på regeringsmakten i Sverige. Den här överenskommelsen stärker och bekräftar den praxis som innebär att det regeringsalternativ som är störst också ska kunna få sin statsminister vald och sin budget genom riksdagen oavsett vilket alternativ det är som är störst, säger den tillträdande moderatledaren Anna Kinberg-Batra.

Stefan Löfven betonade i att överenskommelsen är ömsesidig och att basen i det hela är ”ett handslag mellan våra sex partier”.

– Å ena sidan ger de borgerliga partierna en beredskap för att lägga ned sina röster i omröstningen om budgeten från och med vårpropositionen.

– Å andra sidan är vi då också redo att släppa fram en borgerlig statsministerkandidat i en händelse att det parlamentariska läget skulle förändras på ett sånt sätt i valet 2018.

  • Den statsministerkandidat som samlar stöd från den partikonstellation som är större än alla andra tänkbara regeringskonstellationer ska släppas fram.
  • En minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget.
  • Utbrytningar ur budgeten ska inte vara möjliga.
  • Överenskommelsen pekar ut tre politiska områden för samarbete och samtal.

Denna överenskommelse tillämpas för första gången i samband med att regeringen i april 2015 lägger fram vårpropositionen. Överenskommelsen gäller till och med valdagen 2022.

Källa: Socialdemokraterna.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet