Tonåringar dömda för förtal på Instagram

Uppdaterad
Publicerad

Det räknas som grovt förtal att sprida epitet som ”hora” eller ”slampa” på personer i sociala medier som Instagram, enligt tingsrätten i Göteborg.

Idag meddelade Göteborgs tingsrätt dom i det uppmärksammade så kallade Instagram-målet efter att flera hundra ungdomar i december förra året samlats utanför ett gymnasium i Göteborg för att konfrontera den tjej de trodde lagt ut bilderna.

Flickornas föräldrar måste betala

De två åtalade flickorna döms för grovt förtal och påföljden blir ungdomsvård (för 15-åringen) respektive ungdomstjänst (för 16-åringen). Flickorna döms att solidariskt betala sammanlagt 570.000 kronor i skadestånd, enligt domen. Drygt hälften av beloppet ska flickornas vårdnadshavare betala solidariskt med flickorna.

Instagrammålet i Göteborg

Räcker inte ”att inte känna till”

Rätten ansåg inte att föräldrarnas uppgifter om att de antingen inte kände till vad deras döttrar gjorde med sina mobiltelefoner eller att de inte haft bra kontakt med sin dotter vid tillfället utgjorde något skäl att sänka (jämka) skadeståndet.

Kränkande kommentarer

Det var i december förra året som ett antal bilder med kränkande kommentarer lades ut på bildbloggen. De två tonårsflickorna åtalades för att ha spridit grovt förtal i text och bilder via ett konto på Instagram. Den 15-åriga flickan har erkänt och berättat i detalj hur det hela gått till, medan den 16-åriga flickan nekar till brott.

–De känner varandra, men min klient säger att hon inte har någon delaktighet i det hela, sade den 16-åriga flickans advokat Claes Östlund till SVT:s Västnytt innan rättegången började.

En har erkänt men båda döms

Den ena flickan har förnekat gärningen, men rätten bedömde att den 15-åriga flicka som erkänt handlingarna berättat utförligt om hur det har gått till. Den 16-åriga flickan som förnekar delaktighet hade raderat all information i sin mobiltelefon som skapats innan den 19 december 2012, en uppgift som rätten ansåg talar för att hon ville dölja information som fanns i telefonen. Dessutom har 16-åringen skickat flera sms till 15-åringen som stödjer påståendet om hennes delaktighet.

Straffvärdet tre månaders fängelse

Tingsrätten bedömer brotten som grova och att de därmed inte ligger på bötesnivå. Straffvärdet motsvarar tre månader i fängelse, men eftersom de åtalade är minderåriga döms de till ungdomsvård respektive ungdomstjänst. Brotten betraktas som grova av flera skäl: dels den omfattande spridningen, dels den uppenbara uppsåtligheten men också det faktum att många av publiceringarna innehåller både foton, namn, ålder och bostadsort på de utsatta.

Över 8.000 följare

En av de drabbade fick snabbt över 8.000 följare, och målsägande har vittnat om att den press de utsattes för gav upphov till självmordstankar.

De 38 målsägande som kvarstod efter att många hoppat av målet på grund av den stora uppmärksamheten hade tillsammans begärt mer än 700.000 kronor i skadestånd.

Räcker med att sprida

Domen kan bli vägledande (men också överklagas) och kan betyda mycket för synen på vad man som privatperson får publicera på nätet. Dock åtalas flickorna inte för att faktiskt ha skrivit själva orden, utan för att ha spridit dem vidare.

Slanguttryck grund för användarnamn

Det aktuella Instagram-kontot var registrerat under användarnamnet ”gbgsorroz”. I domen skriver tingsrätten att Termen ”orroz” kommer från slanguttrycket ”orre”, som har sitt ursprung i det turkiska språket och som kan översättas till ”slampa” eller ”hora”.

Även Kik användes

De dömda hade enligt domen efterlyst tips, bilder och kommentarer på det sociala nätverket Kik, och sedan använt dessa inkommande uppgifter för att publicera sig på Instagram.

Spårades via Comhem

Uppgifterna om vem som låg bakom kontot inhämtades från Microsoft och Comhem, enligt tingsrätten. Man spårade sedan vem som använt det aktuella ip-numret som blivit tilldelad en av de åtalades föräldrar, av internetoperatören.

Instagram

Instagram är en social bildblogg där användare postar bilder och kan följa varandras bildflöden. Man kan också skicka meddelanden till varandra och skapa ämnen som andra kan följa.

Vanligtvis tar användarna bilderna med sina mobiltelefoner och postar dem direkt upp på nätverket. Eftersom de flesta inlägg är publika kan information och bilder på nätverket snabbt få stor spridning.

Instagram ägs av Facebook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Instagrammålet i Göteborg

Mer i ämnet