Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Intensivvårdsläkaren Lilian Ihrman vill lugna andras oro för biverkningar av vaccinet. Foto: Privat/TT

Intensivvårdsläkaren Lilians uppmaning: Ta vaccinet

Uppdaterad
Publicerad

En del svenskar, bland annat vissa vårdanställda, är oroliga för biverkningar av coronavaccinet. För att lugna deras rädsla valde intensivvårdsläkaren Lilian Ihrman att dela med sig av sin vaccination på sociala medier.

– För de som tvekar och ännu inte bestämt sig för hur de ska göra kanske jag kan vara en röst som väger över mot att de ska våga ta vaccinet, för jag vågar.

Många har väntat på ett vaccin mot covid-19. Men det har också funnits skeptiker. I en undersökning Novus gjorde på uppdrag av SVT Agenda i november förra året så sa en fjärdedel av svenskarna att de inte skulle ta ett coronavaccin om de erbjöds det.  

På vissa håll i landet har samma skepsis även märkts av bland personal inom äldrevården. Fyra av tio i Burlöv avböjde vaccinet och i Skåne har så mycket som en tredjedel av anställda på äldreboenden i länet tackat nej till det.

Det här är något som Lilian Ihrman, specialistläkare inom anestesi och intensivvård på Skånes universitetssjukhus i Malmö, också märkt.

För att lugna andra valde hon att dela ett inlägg med en bild på när hon vaccinerar sig på sina sociala medier, där hon uppmanar andra att vara källkritiska när de söker efter information om vaccin.

–  Jag tänker att det är ganska naturligt att man väger för- och nackdelar. Men problemet är ju att när man försöker ta reda på för- och nackdelar med det här vaccinet så får man väldigt mycket information från sociala medier och bekanta som faktiskt inte stämmer.

Fler kollegor gör samma sak

Hon har även sett fler kollegor göra samma sak. En av dem är Karolina Persson, narkos- och intensivvårdsläkare på Skånes universitetssjukhus i Lund. Karolina Persson menar att man ska respektera att människor är oroliga, men att hon samtidigt blir besviken att det är så många inom vården som tvekar.

–  Jag blir lite ledsen när folk inte vågar ta vaccinet. Det är inte främst för min skull som jag vaccinerar mig. Skulle vi bli sjuka skulle den skånska intensivvården inte fungera. Och jag tänker på alla de inom äldreomsorgen som är så beroende av att personalen som tar hand om dem är skyddade mot viruset, säger Karolina.

Starta videon för att se när läkarna Lilian, Karolina, Louise och Ann vaccinerade sig och hör hur intensivvårdsläkaren Lilian Ihrman resonerar kring coronavaccinet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet