Modraternas partiledare Anna Kinberg Batra samt Ulf Kristersson, Peter Danielsson, Elisabeth Svantesson, Jessica Polfjärd och Tomas Tobé under en pressträff. Arkivbild. Foto: TT

Intern kritik mot M-ledningen: ”Som en popcornmaskin”

Uppdaterad
Publicerad

Efter det stora tappet i opinionen sedan i januari får Moderaternas ledning kritik av företrädare såväl i riksdagsgruppen som ute i kommunerna och landstingen, skriver Dagens Industri.

Det råder en brist på ledarskap i Moderaternas ledning, och det saknas en sammanhållen idé om vad partiet egentligen vill. Så sammanfattar Dagens Industri den interna kritiken efter att ha talat med moderatpolitiker i kommuner, landsting och i riksdagen.

”Poppar upp förslag”

Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna, är öppet kritisk. Han tar upp partiets nya slogan ”en plan för Sverige”.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

– Det poppar upp väldigt många olika förslag hela tiden. Det är som en popcornmaskin, men det är väldigt svårt att förstå vad det ska leda till. Om någon skulle fråga mig vad den här planen för Sverige är, så skulle jag inte kunna svara, säger Granfalk till Dagens Industri.

Samlar till krismöte

Moderaterna har rasat i opinionen och är nu nästan jämnstora med Sverigedemokraterna, enligt SVT/Novus partisympatimätning i slutet av februari. Framför allt var det kvinnorna som lämnade M efter partiledaren Anna Kinberg Batras SD-utspel i januari.

Men enligt DI har missnöjet bubblat inom partiet även före Kinberg Batras beslut att öppna för förhandlingar med SD i riksdagens utskott.

I dag klockan 10 kommer moderaterna i Stockholm att samlas tillsammans med partiledningen för ett krismöte, där de sjunkande siffrorna i huvudstadsopinionen – partiets starkaste fäste – ska diskuteras.

Ekonomiska politiken risas

Bland annat den ekonomiska politiken får kritik inom Moderaterna. En rad företrädare ska ha sagt till tidningen att man tycker att partiets finansministerkandidat Ulf Kristersson lägger för mycket energi på enskilda utspel istället för att ta fram genomarbetade reformer, enligt DI.

Dessutom finns en oro inom partiet för att M tappat så många väljare i Stockholm, partiets starkaste fäste, skriver Dagens Industri. Kritiken mot ledningen delas inte av alla inom partiet, men många menar att det är bråttom med tanke på att det bara är ett och ett halvt år till valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Mer i ämnet