Enligt källor från den aktuella tiden skickades den interna rapporten till Birgitte Bonnesen som då var chef för den baltiska bankverksamheten i Swedbank. Foto: TT

Interna dokument visar: Swedbank undersökte Magnitskij-spår redan 2013

Uppdaterad
Publicerad

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen informerades redan 2013 om att banken var inblandad i den så kallade Magnitskij-affären. Ändå finns det uppgifter som pekar på att det så sent som hösten 2018 fortfarande fanns kunder med Magnitskij-kopplingar kvar i banken.

2007 utförs en gigantisk stöld av 230 miljoner dollar som betalats in i vinstskatt till den ryska staten från den amerikanske finansmannen Bill Browders bolag.

Browder anlitar skatterevisorn Sergej Magnitskij som kommer bedragarna på spåren – men själv kastas i häkte och 2009 hittas död i en cell.

Swedbank och penningtvätten

SVT:s avslöjande att pengar från stölden har slussats genom Swedbank har väckt starka reaktioner men hittills har banken inte velat svara på frågor om fallet. Inte heller den externa granskning som banken presenterade i förra veckan innehöll någon information om Magnitskij-fallet.

SVT har från flera håll tagit del av innehållet i interna dokument som visar att Swedbank i Estland redan 2013 utredde kopplingar till Magnitskij-affären.

Bekräftas av vd

En tidigare anställd som var med och gjorde rapporten på Swedbank bekräftar uppgifterna för SVT:s samarbetspartner i Estland, dagstidningen Postimees:

– Vi utgick från de uppgifter som hade publicerats i tidningen. Vi tittade närmare på transaktionerna. De gick mellan offshore-konton, men det var mycket svårt att dra någon slutsats eftersom vi bara kunde se en liten del av transaktionerna. Granskningen ledde egentligen ingenstans.

Även Swedbanks vd i Estland, Robert Kitt, bekräftar för Postimees att det gjordes en utredning redan 2013. Men han vill inte ytterligare kommentera vilka åtgärder som vidtogs.

– Vi har många saker i huset som vi offentligt inte kan prata högt om.

Kan ni kommentera vad denna revision gav för resultat?

– Inte riktigt. Men jag kan bekräfta att redan 2013 fungerade processen på samma sätt, så att vi gick tillbaka och gick igenom sakerna. Vad det blev eller inte blev då, är vår och de rättsvårdande myndigheternas sak.

Ny rapport 2018

Enligt källor från den aktuella tiden skickades den interna rapporten till Birgitte Bonnesen som då var chef för den baltiska bankverksamheten i Swedbank.

Fem år senare, hösten 2018, tar Birgitte Bonnesen emot en annan hemlig internrapport som visar att misstänkta kunder i Swedbank och Danske Bank har slussat motsvarande 95 miljarder svenska kronor mellan varandra, vilket SVT tidigare har avslöjat.

I den hemliga internrapporten omnämns också Magnitskij-affären. Utredningen uppmanar bankens ledning att göra sig av med samtliga kunder som på något vis har en koppling till Magnitskij-fallet.

”En tråkig sak”

Den amerikanske affärsmannen Bill Browder kände inte till att Swedbank så tidigt som 2013 utredde kopplingar till Magnitskij-fallet, och inte heller att ärendet tas upp i en internrapport hösten 2018.

– Det är verkligen en tråkig sak att få veta om det är sant. För jag skulle ha antagit att de hade agerat mycket, mycket tidigare om de hade den informationen.

Har du några tankar angående varför det inte fick dem att agera?

– Jag kan inte komma på något begripligt skäl till varför de behöll dessa kunder om de visste att de var inblandade i Magnitskij-fallet.

SVT har erbjudit Swedbank att kommentera uppgifterna men banken avböjer kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet