Flygplan på väg till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Fyra vattenbombplan från Italien och Frankrike landar i dag i Västerås för att hjälpa till i kampen mot branden i Västmanland. Flera svenska helikoptrar bekämpar redan elden som snabbt sprider sig mot mer tätbebyggda områden.

Under tisdagen ska två italienska flygplan med kapacitet att transportera upp till fem kubikmeter vatten vid varje tillfälle, landa i Sverige för att hjälpa till med bekämpningen av branden. Vattnet kommer att hämtas från sjön Åmänningen, som därför spärras av.

De italienska planen ska landa på Hässlö flygplats i Västerås vid ett-tiden på eftermiddagen och till kvällen väntas ytterligare två flygplan från Frankrike. De internationella planen tar mellan 3,5 och 5,5 kubikmeter vatten i taget och förhoppningen är att de ska kunna tas i bruk omedelbart under tisdagen.

För tillfället används 13 helikoptrar för att bekämpa elden och fler kommer att flyga in under dagen. Fyra av helikoptrarna kommer från försvaret är av modellen Helikopter 10, utrustade med vattentunnor som hämtar upp vatten från sjöar för att sedan släppa det över branden.

Även en Helikopter 16, mer känd som Black Hawk, deltar. Med den har man bland annat förutsättningar för att evakuera personer som hamnat i brandens farozon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet