Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Intervjuade poliserna känner sig lurade

Uppdaterad
Publicerad

När USA:s president nyligen pratade om Sverige som ett varnande exempel hänvisade han till ett inslag i Fox News. Men de svenska poliser som intervjuades står inte alls bakom inslaget.

I inslaget intervjuades de två svenska poliserna Jacob Ekström och Anders Göranzon. Men de två poliserna hävdar att de intervjuats på falska premisser.

– Jag och min kollega svarar på en helt annan fråga än det som sägs i inslaget. Det handlar inte om det som vi pratade med honom om. Det är två helt olika program, säger poliskommissarie Anders Göranzon till SVT Nyheter.

Han blev chockad när han såg sig själv i Fox News-inslaget som Donald Trump nyligen refererade till.

– Det känns jäkligt olustigt att vara med i det här, säger han.

Sverige som avskräckande exempel

Trumps uttalanden om Sverige har väckt stor uppmärksamhet de senaste dagarna.

Det hela började under ett kampanjmöte i Florida där president Donald Trump använde Bryssel, Paris, Nice och Sverige som avskräckande exempel.

– Titta vad som hände i Sverige i går kväll. Sverige, vem hade trott det? sa Trump då utan att redogöra för vilken händelse han pratade om.

Alarmistiskt reportage

Senare skrev Trump på twitter att han syftade på ett tv-inslag på Fox News som handlade om invandring och Sverige.

I inslaget som sändes i ”Tucker Carlson tonight” pratar programledaren med filmaren Ami Horowitz som gjort ett alarmistiskt reportage om Sverige, som i december lades upp på Youtube. I reportaget pekas flyktingmottagande ut som orsak till våldsbrott och oroligheter.

”Intervjun handlade om något helt annat”

Horowitz intervjuar bland annat två Stockholmspoliser, Anders Göranzon och Jacob Ekström. De reagerar starkt på hur de framställs i reportaget.

–Vi svarade på frågor om grov brottslighet. Det är inte sjyst att han har klippt in oss eftersom budskapet i Fox News var ett helt annat. Det handlar inte om grov brottslighet utan om migration och flyktingar, säger Anders Göranzon.

Han reagerar på att president Donald Trump hänvisar till reportaget.

– Trump har en av världens största underrättelsetjänster, och så tar han sin information från Fox News. Jag tycker att det känns väldigt konstigt,säger han.

Ami Horowitz la upp ett längre reportage på Youtube redan i december – reagerade ni på det?

– Min kollega har sett det men inte jag, så jag kan inte kommentera det.

Anders Göranzon är själv uppvuxen i ett så kallat utsatt område och erkänner att det finns problem på många håll. Men har reagerar starkt på hur Sverige framställs i Fox News inslaget.

– Det är ingen vettig bild man får av Sverige. Det är klart vi har problem i Sverige i vissa områden. Polisen har själva tagit fram en lista över vissa särskilt utsatta områden och vi har svårt att röra oss i vissa områden, men det är inte så att vi inte rör oss där alls, säger han, och fortsätter:

– Men hur det kommer ut i det amerikanska inslaget det är horribelt.

Kallar filmaren för ”galning”

Anders Göranzon betonar att han och hans kollega inte står för det som Ami Horowitz säger och kallar honom för ”galning”.

Filmaren Ami Horowitz står dock på sig och skriver på sin Facebook-sida att ”Sverige under attack på grund av den öppna inställningen till islamisk immigration”.

Alla känner sig inte lurade

I Horowitz reportage intervjuas även Annika Hernroth-Rothstein, frilansjournalist och Israelvänlig debattör. Hon säger dock till SVT Nyheter att hon står för det hon säger och anser sig inte felciterad.

– När man tar in människor från olika kulturer blir det problem. Sedan är det en väldigt sensationsinriktad film. Jag tar inte ansvar för vad någon annan säger i filmen, säger Annika Hernroth-Rothstein och fortsätter:
– Jag önskar en problematisering av det som händer i Sverige. Men jag är ingen anhängare av Trump.

Trump fortsätter twittra

Även USA:s president Donald Trump fortsätter att twittra om Sverige. På måndagseftermiddagen skriver han: ”Give the public a break – The FAKE NEWS media is trying to say that large scale immigration in Sweden is working out just beautifully. NOT!”

(Ungefär: Fejknyhetsmedia försöker hävda att massimmigrationen fungerar perfekt. Det gör den inte!)

Här hittar du se Fox News-inslaget

Här hittar du Ami Horowitz omdebatterade kortfilm om Sverige

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trumps utspel om Sverige

Mer i ämnet