Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Arkivbild. Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Irans utrikesminister besöker Sverige nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Irans utrikesminister Javad Zarif besöker Stockholm den 20 och 21 augusti, uppger UD. Det sker i ett läge när relationen mellan Iran och USA är mycket spänd och flera fartyg beslagtagits i området – bland annat den svenskäga oljetankern Stena Impero.

I samband med en rundresa i Norden besöker Irans utrikesminister Javad Zarif Stockholm i två dagar.

Utrikesminister Margot Wallström (S) kommer att stå värd för ”överläggningar kring bilaterala och regionala frågor, däribland Jemen och vikten av att bevara den kärntekniska överenskommelsen (JCPOA)” uppger regeringen.

Zarif kommer även att besöka riksdagen och Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri, uppger regeringen i ett pressmeddelande.

Oljetanker i beslag

Den 19 juli beslagtog det iranska revolutionsgardet den svenskägda brittiskflaggade oljetankfartyget Stena Impero.

På torsdagen rapporterades även att amerikanska myndigheter har skickat in en ansökan om att få beslagta det iranska fartyget Grace som Storbritannien beslagtog i Gibraltar i juni.

Regeringen har ännu inte bestämt om Sverige ska delta i en internationell insats för att stärka säkerheten kring Hormuzsundet. Frågan analyseras på utrikesdepartementet, enligt utrikeshandelsminister Ann Linde (S) den 1 augusti.

Flygbilder visar hur två motorbåtar tillhörande iranska revolutionsgardet cirkulerar runt det beslagtagna tankfartyget Stena Impero. Foto: Morteza Akhoondi/Tasnim News Agency/AP/TT

Amerikanska sanktioner

USA har tidigare infört sanktioner mot utrikesminister Javad Zarif. Beslutet kom i ett läge då relationen mellan länderna är mycket ansträngd.

I maj 2018 meddelade president Donald Trump att USA  kommer att dra sig ur kärnenergiavtalet JCPOA med Iran.  Sedan dess har spänningarna ökat kraftigt mellan länderna.

– Överenskommelsen borde aldrig ha gjorts, sa Trump när beskedet gavs.

Drönarkrig

I juni 2019 uppgavs att Iran sköt ned en amerikansk drönare med en robot. Iran påstod att drönaren var i iranskt luftrum, medan USA uppgav att den befann sig i internationellt luftrum.

Trump övervägde vedergällning, men blåste av anfallet mot Iran i sista minuten, enligt tidigare uppgifter från den amerikanska nyhetsbyrån AP.

i mitten av juli 2019 meddelade USA:s president Donald Trump att den amerikanska marinen har skjutit ned en iransk drönare i Hormuzsundet genom att störa ut den elektroniskt.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif dementerade att det ska ha hänt.

En av amerikanska marinkårens UH-1Y Venom helikoptrar lyfter från örlogsfaryget USS Boxer när det befinner sig i Hormuzsundet den 18 juli 2019 då den iranska drönaren skjuts ned. Foto: USA:s marinkår/ Dalton Swanbeck

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.