Ann Linde tycker att kurdernas förslag är ”intressant”. Arkivbilden till vänster visar tillfångatagna kvinnor som misstänks ha varit medlemmar av Islamiska staten (IS) i det kurdiskkontrollerade lägret i al-Hol i Syrien. Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT och Claudio Bresciani/TT

IS-anhängare kan snart ställas inför rätta – barnen ska avradikaliseras

Uppdaterad
Publicerad

Senast i höst ska kvinnliga IS-anhängare ställas inför domstol, enligt ett förslag från det kurdledda självstyret i Syrien. De som frias ska sedan omedelbart flygas hem till Sverige, enligt uppgift till SVT Nyheter.

Sverige är det första landet som har fått ta del av förslaget på en rättsprocess mot de tusentals IS-anhängare som just nu hålls i syriska läger. Under mötet med Ilham Ahmed, ordförande i det civila kurdiska självstyret i nordöstra Syrien, deltog bland andra inrikesminister Mikael Damberg (S) och utrikesminister Ann Linde (S).

Förslaget kom i dag efter ett möte mellan svenska och kurdiska representanter. Mötet är det femte i ordningen och enligt uppgift till SVT Nyheter är kurderna så nöjda med samarbetet att Sverige får ta del av det skarpa förslaget först.

Enligt en källa till SVT Nyheter handlar detta bland annat om att Sverige har skickat en officiell delegation till det syrisk-kurdiska området, vilket man tolkar som en form av erkännande.

En helhetslösning

Förslaget innebär bland annat att kurderna vill ha en särskild domstol för IS-anhängare. De europeiska IS-kvinnorna och deras barn ska också flyttas till en särskild avdelning där barnen ska gå i skola och avradikaliseras.

– De tänker sig en helhetslösning för kvinnorna och barnen, säger Mikael Damberg till TT.

Om förslaget blir verklighet skulle det betyda att svenska kvinnor skulle ställas inför rätta.

– Kurderna vill fokusera på de västeuropeiska kvinnorna och barnen, så, ja, även svenska medborgare.

Senast i höst vill kurderna att kvinnorna ska ställas inför domstolen – därefter ska de som friats från misstanke om brott flygas hem till Sverige direkt.

Enligt Mikael Damberg är det troligt att kurderna kommer söka ekonomisk kompensation för upplägget.

”Någonting som Sverige jobbat med längre tid”

Ann Linde säger så här om upplägget:

– Vi har sedan en tid arbetat med att försöka få ett regionalt ansvarsutkrävande utan att lyckas så det här är definitivt ett intressant förslag som våra jurister nu måste titta noggrant på, säger hon till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.