Klimaten stod, inte helt oväntat, i fokus i Isabella Lövins tal i Almedalen. Foto: TT

Isabella Lövin (MP): ”Bara för att vädret är galet måste inte politiken vara det”

Uppdaterad
Publicerad

Värmerekord, extremväder och våra barns framtid stod i fokus när Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin höll tal under söndagen.

– Jag har hört många höga och hoppingivande motståndsrop denna vecka i Almedalen, mot rasismen, för medmänskligheten. Men när det gäller klimatet, då är det dånande tyst.

Isabella Lövin (MP) inledde talet med att prata om det fantastiska sommarvädret – men blev snabbt allvarlig.

– Jag älskar sol, precis som de flesta svenskar. Därför känns det extra sorgligt i år att jag inte riktigt kan njuta. För jag vet att jordens medeltemperatur nu varit över den normala 400 månader i rad.

Almedalen 2018

Isabella Lövin beskrev en rad exempel på hur klimatförändringarna fått konsekvenser i Sverige och utomlands: Vattenbrist, torka och bönder som kan tvingas nödslakta sina djur.

– Bara för att vädret är galet, måste inte politiken vara det, sade hon.

Det blev ett tal som i stora delar handlade om klimatfrågan och våra barn och barnbarns framtid.

– Vi kan berätta att vi klarade av hotet när vi såg det. Eller också kan vi berätta att vi inget gjorde – fast vi visste. Det är det val vi har idag. Det är det valet handlar om i höst. För Miljöpartiet och för mig är svaret till barnen redan klart: vi är beredda att fortsätta ta ansvar. Nu, inte sen.

”Böndernas problem är vårt problem”

Isabella Lövin återkom också till det förslag Miljöpartiet presenterade tidigare under dagen, ett förslag för ökad självförsörjning och ekologisk livsmedelsproduktion – för att Sverige inte ska vara beroende av import av livsmedel.

– Böndernas problem är vårt problem. Mat växer inte på Ica. Ju mer mat vi måste importera, desto mer sårbara blir vi. Om hela världen blir varmare – kan vi ens lita på importerad mat?

Isabella Lövin tog också tydligt ställning mot Sverigedemokraterna och efterfrågade en garanti från Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) att de inte ska ge SD inflytande om Alliansen bildar regering i höst.

– Europas historia lär oss något viktigt: Inget högerextremt eller fascistiskt parti har tagit makten på egen hand. Det är när borgerliga partier börjar samarbeta med dem, normalisera dem, ger dem inflytande, som de kan komma till makten.

– Släpp inte in högerextremismen i värmen, vädjade Lövin.

Manade till optimism

Trots den stundtals mörka världsbild hon målade upp manade Isabella Lövin till optimism och framtidstro. Oavsett om man är miljöpartist eller inte finns det några gemensamma fiender, menade hon: Klimatförändringar, miljöförstöring – och uppgivenhet.

– Mitt tips är enkelt. Rösta inte på dig själv. Rösta på dina barn. Då blir det lättare att se dem i ögonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2018

Mer i ämnet