En grävmaskin med påkopplat släp gled i morse av Bäckabovägen i Fritsla. Inga personskador. Foto: Joakim Eriksson, Agena Foto

SMHI utökar vädervarningar – klass 3 i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Stora mängder snö väntas falla under måndagen och nu utökar SMHI vädervarningarna. I flera län är klass 1- och 2-varningar utfärdade och i Västernorrland är läget som värst: klass 3-varning med risk för 40 till 70 centimeter snö är utfärdad.

– Man får ha snöskyffeln och pulkan redo. Och komma ihåg att detta kan leda till svårigheter i trafiken, säger SVT:s meteorolog Maria Augutis.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i Gävleborg, Dalarna, Västmanland, Uppsala, Södermanland, Västerbottens inland, Örebro och Värmland.

I Jämtlands län, förutom fjällen, samt vid Västerbottenskusten varnar man för riktigt besvärligt väder med risk för flera decimeter snö och kraftig drivbildning. Klass 2-varningar har därför utfärdats i dessa områden. Under måndagsförmiddagen utökades varningen för Västernorrland till en klass 3-varning, med risk för att 40 till 70 centimeter snö kan falla.

– Det är inte vanligt förekommande med klass 3-varningar för snöfall, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

I många andra regioner råder klass 1-varning för plötslig ishalka; Jönköping, Västra Götaland, Hallland, Kalmar, Östergötland och Kronoberg län.

Tvåsiffriga minusgrader

– Det ser ut att bli blåsigt i hela landet på måndagen med kuling på samtliga farvatten och hårda vindbyar i söder. Vind och snö kan göra det svårt i trafiken. Det kan leda till att träd och elledningar faller till exempel, säger Maria Augutis.

Mildare luft rör sig in över Götaland under måndag förmiddag och snön övergår snabbt i regn.

– Då kan det bli slirigt ute i trafiken så det är viktigt att man håller koll på sina lokala väderprognoser, säger Maria Augutis

Man får räkna med en hel del snö även under resten av veckan, men inte lika intensivt som på måndagen. På tisdagen rör sig kallare luft ner över Götaland och dröjer sig sedan kvar.

– Det riktigt besvärliga vädret ser ut att nå sin pik under måndagen, sedan blir det lugnare och kallare. Vi kan till och med få tvåsiffriga minusgrader ner mot Götalands inre delar senare i veckan, säger Maria Augutis.

Har du bilder eller filmer? Skicka dina tips till tipsaoss@svt.se

Snö och halka i trafiken

Pinnat inlägg

Tack för att ni har följt vår rapportering om snövädret och trafiken de senaste dagarna. Nu avslutar vi för den här gången!

Pinnat inlägg

Tusentals fortsatt utan el

Det intensiva snöfallet över de norra delarna av landet fortsätter att ställa till problem.

Pinnat inlägg

Har du bilder eller video från snöovädret? Tipsa oss!

Skicka dem till SVT Nyheter på mejladress tipsaoss@svt.se.

Tänk på:

• Att inte störa eller hindra framkomligheten för ambulans, polis och räddningstjänst.

• Att uppträda etiskt och visa hänsyn och respekt för de som är inblandade i händelsen.

• Om du skickar oss bilder eller video upplåter du dem för en icke-exklusiv rätt för SVT att fritt använda i SVT:s verksamhet.

275 tågresenärer strandade

Tågbolaget Vy:s affärschef Christer Berglund skriver i ett sms till SVT Nyheter att "Alla resenärer är på hotell eller på väg dit".

Det rör sig om cirka 275 resenärer som behövt ta in på hotell efter att ha fastnat på stillastående tåg i Björna, Långsele och Ånge.

E20 MARIESTAD-LAXÅ

Det har varit stökigt hela kvällen med olyckor på E20 i Gullspångs kommun. Efter den omfattande olyckan tidigare i eftermiddags, med flera lastbilar och personbilar, inträffade ännu en olycka strax innan klockan 18. En lastbil med släp körd då av vägen på E20, även detta på E20 i närheten av den första olycksplatsen.

– Det är inga personskador, men det är helt stopp i södergående riktning. Det är väldigt långa bilköer som även bildats i samband med olyckan som inträffade tidigare idag, säger Peter Brandels, inre befäl vid räddningstjänsten i Östra Skaraborg.

Det finns i nuläget ingen prognos för när trafiken kan börja rulla som vanligt igen.

– Det har varit minst sagt hektiskt. Vi vet inte hur vi ska kunna leda om trafiken ännu, säger Peter Brandels vid 19-tiden.Paul Johansson • Hur mkt snö har det fallit som mest under ett dygn i Sverige?

Enligt SMHI är snörekordet 327 cm i Kopparåsen (utanför Abisko) den 24-25 och 27-28 februari 1926.

Klara • Tips om du kört fast med bilen: Ta ut bilmattor och lägg in dem bakom/framför de drivande hjulen. Det kan behöva upprepas några gånger men du får fäste några cm åt gången i alla fall!

Umeå i vinterskrud. Bild inskickad av Gustaf Bergendahl.

JÄMTLAND

En lastbil och en traktor har krockat på E45, utanför Hoting. 
Larmet inkom till SOS Alarm vid 17.30 på tisdagen.

– Det är en timmerbil med släp och en traktor som hakat ihop efter vägen, säger Ulf Jernström, inre befäl vid räddningstjänsten.

Enligt polisen ska en person vid olycksplatsen klaga på smärta. 

– Det handlar om minst två inblandade. En klagar på smärta och den andra ska vara oskadd, säger polisens kommunikatör Maria Linné.

– Båda är uppe på benen. Ambulans är på väg för att göra en översyn, säger Ulf Jernström.

Trafikverket meddelar att det finns betydande risk för begränsad framkomlighet i området under räddningsarbetet.

Igensnöad bil i Bipsgården, östra Jämtland. Bild inskickad av Amanda Galfvensjö.

Mycket snö i centrala Umeå under tisdagen. Bild inskickad av Gustaf Bergendahl.

Räkna inte med post i Västerbotten

Under tisdagen har brevbärarna haft stora problem med att ta sig fram i Västerbotten.

Enligt Conny Åström, terminalansvarig på Postnord, har nästan tjugo brevbärare och personal kört fast ute på vägarna under dagen.

STOCKHOLMS LÄN: KÖKROCK PÅ E4

En olycka med flera bilar inblandade har inträffat i norrgående riktningE4 i Huddinge. Enligt polisen rör det sig om en sammanstötning och enligt Sveriges radios trafikredaktion är endast höger körfält öppet. Något som påverkar framkomligheten. Det finns inga uppgifter om några personskador.

Klass 1 snöfall:

Snöfall där det väntas 5 mm eller mer (i smält form) inom 6 timmar. Tidigt eller sent på säsongen kan varning utfärdas även vid mindre snömängder. Risk för halka på vägar. Om prognosen ändras till kraftigare snöfall med mer än 20 mm inom 12 timmar, alternativt 12 mm inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s), uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Klass 2 snöfall med kraftig drivbildning:

Snömängder där det väntas från 12 mm (i smält form) upp till 25 mm inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s). Medför stora trafikproblem. Kan vid temperaturer nära noll grader ge störningar i el- och teleförsörjningen. Om prognosen ändras till ännu kraftigare snöfall med 25 mm eller mer inom 12 timmar i kombination med frisk vind uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Klass 3 snöfall med mycket kraftig drivbildning:

Snömängder där det väntas 25 mm eller mer (i smält form) inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s). Medför stora trafikproblem. Kan vid temperaturer nära noll grader ge störningar i el- och teleförsörjningen. Klass 3 är den allvarligaste varningsklassen för snöfall med drivbildning.

Källa: SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.