Foto: TT

Anna Kinberg Batra: ”Stora problemet är att Löfven skyller ifrån sig”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen samlades samtliga partiledare i Rosenbad och informerades av ÖB och Transportstyrelsens generaldirektör angående Transportstyrelsens IT-affär. Jimmie Åkesson (SD) står fast vid att han anser att minst tre ministrar bör avgå medan alliansen ska göra en samlad bedömning innan de går vidare.

Enligt partiledarna framkom inte mycket mer på tisdagens möte än vad som sades på måndagens presskonferens med Stefan Löfven.

Anna Kinberg Batra och de andra partiledarna inom alliansen är överens om att de ska prata ihop sig och göra en samlad bedömning innan de kan kommentera om det fortfarande är aktuellt med misstroendevotum mot inblandade ministrar.

SD: ”Måste bli konsekvenser”

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson står dock fast vid att han vill se flera ministrar betala för konsekvenserna.

– Det måste bli politiska konsekvenser av det här, det står alldeles klart, sa Jimmie Åkesson utanför Rosenbad.

Han får inte riktigt ihop det med hur turerna gått mellan myndigheterna, och anser det väldigt osannolikt att det får gå till på det sättet.

– Stefan Löfven är den som sannolikt vet mest om vilka ministrar som haft vilken information och när. Men gör han inga förändringar utifrån det här är vi beredda att stödja misstroende, säger Jimmie Åkesson (SD).

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

V: ”Det är obegripligt”

– Det är obegripligt att en ansvarig minister inte har vetat, trots att det har funnits information, sa Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt när han mötte pressen utanför Rosenbad.

Han är lika kritisk som innan mötet och anser att det fortfarande inte finns något bra svar på varför regeringen inte agerat snabbare när de förstod att myndighetschefen hade för avsikt att bryta mot lagen.

– Det finns stora frågetecken om vad regeringen gjort och det är en allvarlig situation där de möjliga riskerna är stora, även om vi inte vet vad som har hänt egentligen, säger Jonas Sjöstedt.

LÄS MER: Analys: Ett informationshaveri i regeringen

Vänsterpartiet tycker också att grundproblemet ligger i att det beslutades att lägga ut it-tjänsterna på entreprenad i första hand.

– Vill vi lära något av det här måste vi gå ända tillbaka till den förra regeringen som tog beslutet att lämna över det här på privata leverantörer, som hade ansvar för att man gjorde en upphandling och de villkor man ställde vid upphandlingen som sedan har lett till den här kaotiska situationen, säger Jonas Sjöstedt (V).

Han är inte säker på om Vänsterpartiet ska ta initiativ eller stödja en misstroendeförklaring.

M: ”Fler frågor än svar”

– Informationen väcker mer frågor än den ger svar, säger Anna Kinberg Batra (M).

Hon ser väldigt allvarligt på det som har hänt och anser att det är regeringen och Stefan Löfven som har ett ansvar. Att misstroendevotum kan bli aktuellt sa alliansen tidigare i veckan, men nu vill Anna Kinberg Batra tillsammans med alliansen göra en samlad bedömning innan de bestämmer hur de ska gå vidare.

– Flera saker har hänt i dag, viktiga möten i riksdagen och nu ska jag ta del av dem och vi ska göra en samlad bedömning av den här krisen som vi ser mycket allvarligt på, sa Anna Kinberg Batra (M).

– Det stora problemet är att Stefan Löfven skyller ifrån sig på andra och på myndigheter. Rikets säkerhet är viktigare än så, säger Anna Kinberg Batra.

LÄS MER: Analys: Både Johansson och Ygeman hänger löst

L: ”Ett politiskt haveri”

Jan Björklund (L) ville liksom tidigare partiledare inom alliansen inte spekulera i hur det kommer bli med eventuella misstroendevotum.

– Det vi bevittnar nu är både ett säkerhetshaveri och ett politiskt haveri, sa han.

Kunde det vara så att Transportstyrelsen kände sig pressade av privatiseringstrycket och att det var ”inne” att lägga ut IT-tjänster på entreprenad?

– Om myndigheten har känt sig pressad av regeringen att bryta mot lagstiftningen är det mycket allvarligt och det är en av de frågor som vi måste granska såklart, säger Jan Björklund (L).

KD: ”Mer kritisk för varje gång”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor sa till Expressen att hon blir mer kritisk för varje framträdande som Stefan Löfven gör, och att:

– Vi kommer att utkräva ansvar från regeringen. Vi kommer att återkomma om vilka ministrar som kan komma ifråga om ett skarpt misstroendevotum.

Miljöpartiet: Viktigt att det görs en genomlysning

Miljöpartiet ville först inte uttala sig, men på tisdagskvällen lämnade Isabella Lövin en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

”Det här är en ytterst allvarlig händelse och det är väldigt viktigt att det görs en genomlysning av det som har hänt. Den information som i dag har getts till partiledarna i dag har varit väldigt utförlig”, skriver hon.

LÄS MER: Försvarsministern: ”Vi tog det ansvar vi hade”

Skandalen handlar om att Transportstyrelsen gjorde känslig information tillgänglig för personal i utlandet som inte säkerhetskontrollerats. Detta i samband med att myndigheten lagt över driften av bland annat fordon – och körkortsregistret till IBM. Det handlar om hela det svenska registret över körkort och även känslig information om broar, tunnelbana, vägar och hamnar i Sverige röjts. Information som kan innebära fara för rikets säkerhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet