Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, anser att det är så pass allvarliga brister i patientsäkerheten på flera akutsjukhus att myndigheten börjat hota regionerna med mångmiljonböter. Foto: SVT

Flera sjukhus hotas med mångmiljonböter: ”Passerat lägstanivå”

Uppdaterad
Publicerad

Grytlock ersätter larm och patienter vårdas i korridorer – bristen på vårdplatser har lett till allvarliga brister i patientsäkerheten, menar Ivo. Tre stora sjukhus hotas nu med mångmiljonböter om de inte får fram fler vårdplatser.

– Nu har man har passerat någon form av lägstanivå, säger Sofia Wallström, generaldirektör för Ivo.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, anser att det är så pass allvarliga brister i patientsäkerheten på flera akutsjukhus att myndigheten börjat hota regioner med mångmiljonböter.

– Vi ser en utbredd korridorvård med alla problem det för med sig. Man har till exempel utrustat patienter med grytlock för att kunna påkalla personalen och man har inte kommit fram i korridoren med hjärtstartare för att det står sängar i vägen, säger Sofia Wallström, generaldirektör på Ivo.

Orsaken är brist på bemannade vårdplatser, som i huvudsak beror på personalbrist. Det har lett till långa väntetider, i vissa fall upp emot flera dygn, innan patienter kan slussas vidare från akutmottagningarna. Problemen är i grunden inte nya.

– Vi har kritiserat regioner för det här tidigare. Sedan har såklart pandemin inneburit ytterligare påfrestning. Men nu har man har passerat någon form av lägstanivå.

Tre sjukhus riskerar miljonvite

Under året har Ivo fattat beslut om så kallade vitesförelägganden mot tre sjukhus. Det handlar om Sunderby sjukhus i Norrbotten, Sundsvalls sjukhus i Västernorrland och Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Om sjukhusen inte uppnår ett visst antal vårdplatser inom en angiven tid, riskerar de böter på 10 till 20 miljoner kronor. Det är första gången som Ivo fattar den här typen av skarpa beslut mot regioners sjukhus.

Risken finns nu att regionerna behöver betala många miljoner i böter. Kan inte det förvärra situationen om regionerna får mindre pengar över?

– Hade regionerna åtgärdat bristerna när vi påpekat dem tidigare hade vi inte hamnat i det här läget. Så länge vi ser att patienter far illa, då ska vi agera, säger Sofia Wallström.

”Kommer att vara jättesvårt”

För Region Västernorrland kommer det att bli en utmaning att klara sitt krav på 219 vårdplatser inom vissa avdelningar senast den sista september. 

– Det är för tidigt att spekulera i om vi kommer lyckas eller inte, men självklart kommer det att vara jättesvårt, säger Åsa Bellander, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör vid regionen.

Regionen har länge brottats med att behålla och rekrytera personal och nu är det svårare än någonsin, enligt Åsa Bellander.

– Vi går nu till botten med de här frågorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.