Blommor, ljus och hyllningar vid den plats där Eric Torell sköts. Foto: Joel Malmén / TT

”Jag kommer aldrig glömma hennes suckar”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Ett pärlband av mer eller mindre osannolika och tragiska tillfälligheter ledde fram till dödsskjutningen av Eric Torell. Hade slumpen velat annorlunda kanske 20-åringen hade levt i dag.

Dante Thomsen

Reporter

Jag kommer aldrig glömma hennes suckar. Tunga. Ångestfyllda.

Det var den tredje rättegångsdagen efter dödsskjutningen av Eric Torell och rätten kämpade med tekniken. På videolänk: den kvinnliga polis som avfyrat 12 skott – hela sitt magasin – mot en 20-årig kille med Downs syndrom och hjärtfel.

I fallet med Eric Torell finns varken hjältar eller skurkar. Bara förlorare, som hans mamma Katarina Söderberg så träffande har uttryckt det. Och det var ett pärlband av mer eller mindre osannolika sammanträffanden som ledde till ett av våra mest uppmärksammade rättsfall i modern tid.

Det är som en stilstudie i Murphys lag. Allt som kunde gå snett den 2 augusti 2018 gick snett.

Dörren.

Mitt i natten rymmer Eric Torell från sin pappas lägenhet i centrala Stockholm. Av någon anledning var dörren olåst och Eric lyckas ta sig ut.

Leksaksvapnet.

När Eric Torell rymde hemifrån hade han fått med sig ett leksaksvapen – av försvaret beskrivet som en replika. Enligt föräldrarna ska Eric ha fått leksaksvapnet i femårsåldern och de uppger också att han inte har lekt med det på 15 år.

Den farliga mannen.

Kort efter att Eric Torell har lämnat lägenheten får polisen ett samtal om en beväpnad man i centrala Stockholm. När polisen slår i sina system upptäcker de en så kallad objektsmarkering, en varning om att de tidigare ingripit mot en farlig man på den aktuella adressen. Mannen misstänks ha apterat en sprängladdning på sin ex-flickväns bil och ska också ha varit hotfull mot poliser.

Informationen.

Mycket av den information som patrullerna får om den farliga är felaktig. Mannen, en missbrukare med ett digert brottsregister, sitter häktad den här natten.

Insatschefens miss.

Innan Eric Torell sköts ihjäl träffade hans pappa den insatschef som står åtalad för tjänstefel. Pappan berättade att han letade efter sin son som hade Downs syndrom och rymt hemifrån. I rätten har insatschefen förklarat att han inte tänkte på att den pågående insatsen kunde handla om Erics försvinnande.

Det här är bara några av de olyckliga sammanträffanden som ledde fram till att Eric Torell sköt till döds.

Spelade det någon roll att en av de poliser som hörs på den radiotrafik som spelats upp i rätten är samma polis som hanterade ärendet med den farliga mannen bara månader tidigare?

Spelade det någon roll att Eric Torells mamma glömde bort lådan under sängen när hon rensade ut bland de leksaker som hennes son hade slutat leka med?

Spelade det någon roll att två av de poliser som skickades på larmet enbart hade tjänstgjort i 7 månader respektive 8 veckor?

Under måndagen inleds den sista rättegångsdagen i fallet Eric Torell och inom en inte allt för lång framtid kommer vi att få svar på om rätten anser att de två poliserna och den insatschef som står åtalade är skyldiga. Oavsett vad utfallet blir är det omöjlig att inte leka med tanken – hade bara en sak i den osannolika händelsekedjan slutat annorlunda kanske Eric Torell hade levt i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Eric Torell

Mer i ämnet