Persson: ”Blir inte förvånad om det dyker upp mer”

Uppdaterad
Publicerad

Göran Persson, utsedd till ny styrelseordförande i Swedbank, säger att han inte vet om det finns fler missförhållanden i banken än de som redan är kända för allmänheten.

– Jag skulle inte bli förvånad om det dyker upp mer i den här granskningen, säger Persson i SVT:s Aktuellt.

Under onsdagen valdes förre statsministern, Göran Persson, till ny styrelseordförande i Swedbank. Han tar sig an uppdraget i en tid när banken befinner sig i kris på grund av misstankarna om penningtvätt.

Persson medger att han inte kan utesluta att det dyker upp fler oegentligheter.

Swedbank och penningtvätten

”Vi kommer vara transparenta”

– Vi har tagit för lätt på det här. Vi måste inse att på andra sidan bordet finns brottslingar som utnyttjar banken, och att de har ohyggligt starka resurser, som vi har underskattat, säger han.

Persson lovar att styrelsen kommer vara öppen med om fler missförhållanden kommer fram.

– Vi kommer att vara transparenta. Det är vår absoluta målsättning. Annars förlorar vi också vår trovärdighet.

Ingen extern granskning tillsätts

På Swedbanks stämma hördes krav om att tillsätta en extern oberoende granskning, likt Danske Bank gjorde när de befann sig i en liknande situation. Men Göran Persson tycker inte att det behövs i nuläget.

– Banken granskas redan externt – av Ekobrottsmyndigheten, Finansinspektion, estniska Finansinspektionen och de amerikanska myndigheterna. Jag tror att stämman i dag, som röstade emot förslaget med 97 procent, tycker att myndigheterna och den nya styrelsen ska få en chans att granska det här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet