Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vittnesmål från Drottninggatan: ”Mina drömmar är över”

”Jag vill aldrig minnas det jag såg” 

Uppdaterad
Publicerad

Med berättelser från de som drabbades och nya bilder har SVT rekonstruerat sekunderna som skakade Sverige i dokumentären Drottninggatans röster. 

Klockan är 14:53, fredagen den 7 april 2017. Lastbilen har precis kraschat in i varuhuset Åhléns i Stockholm. Vid dess bakhjul ligger en påkörd kvinna, hon släpas därifrån av en man innan lastbilens hytt exploderar och fattar eld.  

– Det är helt sjukt att jag överlevde, jag vill aldrig minnas det jag såg, jag vill aldrig minnas att jag såg Ebba dö, säger hon.  

I dokumentären Drottninggatans röster har hon och andra drabbade för första gången låtit sina berättelser från rättegången mot Rakhmat Akilov publiceras.  

– De skadorna som påverkat mitt liv mest är de som inte syns. Det är min hjärnskada, den är i hela min hjärna. Den är i min hjärnstam, säger hon.  

Fem personer dog och över tio skadades i det som kan räknas som ett av de värsta terrordåden i svensk historia.  

Personer kastar sig in i en av butikerna längs med Drottninggatan. Sekunder senare kommer lastbilen. Foto: Polisens förundersökning

Filmer från platsen visar ett kaos där människor skriker och flyr i panik. Men alla kunde inte springa, en äldre kvinna hamnade mitt i terrorns inferno och kunde inte ta sig därifrån. 

– Det kom massa människor rusandes bakifrån och skrek terror. De sprang omkull mig så jag låg där på marken, säger den äldre kvinnan.  

Oförmögen att röra sig tittade hon upp och såg lastbilen komma.  

– När jag ligger där så ser jag de stora hjulen på lastbilen komma mot mig, jag hann bara tänka att nu dör jag, säger hon.   

Lastbilens framhjul efter att den kraschat in i varhuset Åhléns. Foto: Polisens förundersökning

Det har gått mer än ett år sedan dådet inträffade men flera av offren är än idag svårt påverkade. Många lider av psykisk ohälsa och andra av fysiska skador. 

– Min hjärnskada gör att jag inte kan ta hand om mina barn som jag gjorde förut, den gör att jag inte kan laga mat som jag gjorde förut och den gör att jag inte kan jobba som jag gjorde förut, säger den svårt skadade kvinnan.  

Dagligen påminns hon om det som hände den 7 april 2017.  

– Det här är ett så gemensamt trauma. Varje gång någon träffar mig eller frågar mig varför jag inte kan gå ordentligt så sätter det igång en diskussion. Jag vill aldrig att den här dagen ska komma tillbaka. Han (Rakhmat Akilov, reds. anm) har förstört för människovärdet och jag är så ledsen över det, säger hon.  

Totalt har över hundra drabbade berättat om sekunderna som för alltid förändrade deras liv i den drygt två månader långa rättegången som nyligen avslutades. Det är berättelser om ett dåd som krossat framtidsplaner och familjer.   

– Mina drömmar är över, säger den svårt skadade kvinnan.   

Rakhmat Akilov har erkänt brott mot 131 personer, domen faller den 7 juni 2018 i Stockholms Tingsrätt. 

Dokumentären ”Drottninggatans röster” finns att se på SVT Play redan nu och sänds i SVT1, torsdagen den 24 maj klockan 21.00. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet