Jakten på nya batterier: Natriumjon mer hållbart alternativ

Uppdaterad
Publicerad

Svenska forskare har gjort framsteg i försöken att ta fram natriumjon-batterier, istället för de vanliga litiumjon-batterierna. Grundämnet natrium finns till exempel i havsvatten och behöver inte hämtas ur gruvor.

Natrium är en av de vanligaste metallerna och kan hittas i både havsvatten och salt. Om man kunde använda sig av det grundämnet till batterier så vore det ett miljövänligare och mer hållbart alternativ till de vanliga litiumjon-batterierna.

Nobelprisbelönat material

En grupp forskare på Chalmers i Göteborg har lyckats skapa ett elektrodmaterial som ger natriumjon-batterier mycket bättre kapacitet än tidigare.

– Tanken är att vi vill ersätta litium som aktiv ingrediens i batteriet. Litium funkar ju jättebra idag men problemet är att det är en ändlig resurs som inte är särskilt väl fördelad i världen, säger professor Aleksandar Matic, professor vid institutionen för fysik på Chalmers.

Grundämnet litium hämtas ur gruvor, framför allt i Kina och i Kongo. Förhållandena vid gruvbrytningen i Kongo har beskrivits som ibland mycket svåra.

De vanliga litiumjon-batterierna behöver grafit som material i batteriets anod-pol. Men grafit går inte att använda till natriumjoner. Chalmers-gruppen har funnit att de istället kan använda sig av grafén. Ett Nobelprisbelönat material, också bestående av kol, men bara ett atomlager tjockt.

– Vi kan bygga upp kolet lager för lager och modifiera hur de ser ut kemiskt, till skillnad mot grafiten som kommer som råvara, säger Aleksandar Matic.

Kinesiska företag intresserade

Svårigheten idag är, enligt Matic, att få lika goda prestanda som i litiumjon-batterierna.

– Vi är inte riktigt där ännu. Men det finns ett antal företag som börjat titta på kommersialisering av såna här batterier. En av de stora kinesiska tillverkarna har sagt att de ska börja tillverka, säger han.

Är ni redan omsprungna av Kina?

– Omsprungna, nja, vi tycker att vi också bidrar med att flytta gränser. I Kina ses det som en samhällskritisk funktion att ha tillgång till batterier så de sätter till alla klutar, säger Matic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.