Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVTs intrikespoltiske kommentator Elisabeth Marmorstein kommenterar Liberalernas uppgång och Miljöpartiets fortsatta placering under riksdagsspärren. Foto: SVT

”Jämnt läge mellan blocken bäddar för ett rysarval”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Med drygt tio veckor till valet är det fördel Ulf Kristersson (M) i kampen om regeringsmakten. Men det beror inte på en framryckning för hans eget parti eller för hans regeringsalternativ utan på att Miljöpartiet harvar på under riksdagsspärren medan Liberalerna lyfter. Därmed blir förmågan att mobilisera stödröster sannolikt avgörande för valutgången.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

För åttonde månaden i rad hamnar Miljöpartiet under fyra procent i SVT Novus. Visserligen inom felmarginalen till riksdagsspärren men motvinden i opinionen verkar inte vilja ge med sig. Förklaringarna är flera men att avhoppet från regeringen kvalar in på topplistan över stora taktiska misstag borde det inte råda något tvivel om. Det uppsving partiet hoppades på när de kunde stå fria att bedriva en mer offensiv miljö-och klimatpolitik utanför regeringen har uteblivit. Istället har MP tappat drygt en procentenhet sedan november.

Det prekära läget talar för att de gröna precis som 2018, kommer att behöva stödröster från V och S för att klara sig kvar i riksdagen. Räkna därför med att budskapet ”Utan oss blir det ingen S-ledd regering” kommer att höras allt oftare från miljöpartiets företrädare när valet närmar sig. Och med 3,5 procent är partiet trots allt en bit över den gräns där väljare brukar betrakta en eventuell stödröst som bortslängd.

Val 2022

Någon vidare draghjälp från Socialdemokraterna kan språkrören dock inte räkna med. Att peka ut MP som tilltänkt regeringspartner är vanskligt för ett parti som inte vill skrämma fler konservativa manliga arbetarväljare över till den högra sidan.

Centerpartiet kan sätta käppar i hjulet

Men det är inte bara Miljöpartiet som kan sätta käppar i hjulet för Magdalena Anderssons (S) möjligheter att få fortsätta som statsminister. Även Centerpartiet har problem och ligger nu drygt tre procentenheter under sitt valresultat med 5,4 procent. En förklaring är att de kvinnliga storstadsväljare som lockats av Annie Lööfs (C) hårdnackade SD-motstånd är en rörlig väljargrupp som just nu verkar föredra Magdalena Andersson (S).

Till det kommer att partiet inte lyckats få genomslag för sina politiska prioriteringar efter januarisamarbetet. De har lågt stöd i alla sakfrågor och har tappat rejält i den fråga som gjorde dem till “alliansens gröna röst”. I dag ligger C på delad fjärdeplats jämte SD när det gäller vilket parti väljarna tycker har bäst politik för miljö- och klimat, enligt Novus.

Pehrson har dubblat stödet för L

Desto roligare är väljarbarometern för Centerpartiets gamla rivaler i Liberalerna. Sedan Johan Pehrson (L) tog över rodret har det länge uträknade partiet fördubblat sitt väljarstöd. Men för att ligga säkert över riksdagsspärren behöver de öka ytterligare en smula. Klart är i alla fall att partiet fått sin välbehövliga nystart vilket lett till ett lugn i det hårt sargade partiet.

Att Liberalernas lyft sker på bekostnad av Moderaterna kan Ulf Kristersson (M) sannolikt leva med. I alla fall så länge hans sida har ett övertag i kampen om regeringsmakten.

Om den här mätningen vore valresultat så skulle Kristerssons regeringsalternativ få 179 mandat mot Anderssons 170. Men om Miljöpartiet räknas in i ekvationen skiljer det bara en knapp procentenhet och då till Anderssons fördel.

En väljarbarometer är bara en ögonblicksbild av opinionsläget och mycket kan hända på de dryga 80 dagar som återstår till valet. Men vi ser ut att gå mot en rafflande valrörelse och sannolikt också en komplicerad regeringsbildning – oavsett vem av statsministerkandidaterna som till sist får möjlighet att bida regering.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2022

Mer i ämnet