”Jag har drivit samma politiska frågor sedan jag kom in i kommunfullmäktige 1998. Sedan har partiet gått åt ett annat håll”, säger Jan Emanuel Johansson, som fortfarande är medlem i partiet. Foto: SVT, Jonas Ekströmer/TT

Jan Emanuel Johanssons tunga kritik mot Löfven: ”Kastar in små handgranater i våra egna väljarled”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna skickar in ”små missiler” i sina egna väljarled – och har svikit arbetarrörelsen under åren med Stefan Löfven, enligt S-profilen Jan Emanuel Johansson.

– Löfven är en bra karl, en snäll människa. Men det som har blivit politiskt har blivit något helt annat och därför måste man också vara ganska noggrann när man pratar om personer och politik så att man inte blandar ihop det, säger han i Politikbyrån.

Jan Emanuel Johansson är på kant med sitt eget parti – Socialdemokraterna – som han anser har slutat representera arbetarna. På torsdagen avgår Stefan Löfven, och Jan Emanuel Johansson, tidigare riksdagsledamot, är mycket kritisk till hur S utvecklats under de senaste sju åren.

– Jag och partiet har genomgått en skilsmässa som inte var helt fri från smärta. Vi har slutat att vara det parti som vi en gång var, istället går vi in och samarbetar med direkt arbetarfientliga partier som Centerpartiet och Miljöpartiet, partier som driver frågor som våra kärnväljare är de direkta förlorarna på, säger han i Politikbyrån.

Politikbyrån

– Vi gör saker som slår mot våra egna väljargrupper, det är som små handgranater rätt in i våra egna väljarled. Det är inte så som jag vill ha det. Vi har behållit makten för att genomdriva en politik som inte är vår. Vi har behållit makten för maktens skull. Och det är inte socialdemokrati.

”Har lyckats behålla sina nära i maktens korridorer”

Vad är det mest positiva Löfven har gjort?

– Ja... om man skulle se det som något positivt att hålla ihop en grupp, att han har lyckats få sina nära att finnas kvar i maktens korridorer är det ju skickligt spelat. Det är många ministrar som under hela den här perioden har gjort saker som har varit bedrövliga för Sverige.

”Jag skulle inte säga att jag blir upprörd, jag blir snarare sorgsen. Jag är så stolt över socialdemokratin i stort och när vi har varit pragmatiska har det aldrig varit på bekostnad av våra egna väljare. Utan vi har gått mot målet med små steg. Men den politiska förändringen som har skett i partiet har vi inte gjort för att det ska bli bättre för våra väljare, utan de radikala förändringarna har vi bara gjort för att behålla makten”, säger Jan Emanuel Johansson.Bilden visar Stefan Löfven under klimatmötet i Glasgow. Foto: Oli Scarff/AFP/TT

”Det modigaste någon statsminister har gjort”

Veronica Palm, som tidigare satt i Socialdemokraternas verkställande utskott, försvarar dock Stefan Löfven.

– Är man ett parti som ligger under 30 procent och ändå innehar regeringspositionen kräver det samarbete. Själva grejen med kompromisser är ju att man måste ge och ta, säger hon i Politikbyrån.

– Hela perioden för Stefan Löfven som statsminister började ju med att regeringens första budget föll och att vi regerade på en borgerlig budget. Precis innan jul aviserade ju Stefan Löfven att han skulle utlysa nyval. Det kan vara det modigaste någon statsminister har gjort i det här landet.

Markus Kallifatides är ordförande i S-föreningen Reformisterna, som varit hårda kritiker av regeringens politik:

– Det här har varit en mycket svår tid egentligen för Socialdemokratin och arbetarrörelsen. Men i grunden tycker jag att Stefan Löfven är en hedersman som har jobbat stenhårt under en hel del helt sanslösa personangrepp. Hatten av för det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet