”Hade jag och Stefan Löfven fått möjlighet att umgås under andra förhållanden, i en helt annan tid i en helt annan värld så hade vi säkert kommit ganska bra överens tror jag”, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson. Arkivbild. Foto: Erik Mårtensson/TT

Jimmie Åkessons oväntade hyllning inför Stefan Löfvens avgång: ”En hyvens karl som kidnappats av partiet”

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson är en av statsministerns mest fräna kritiker. Men med bara dagar kvar till Stefan Löfvens avgång kommer nu en oväntat snäll passning från SD-ledaren – som också berättar varför hans nuvarande antagonist åtminstone på ett plan varit bättre än föregångaren Fredrik Reinfeldt.

När Stefan Löfven tackades av i riksdagen ställde Jimmie Åkesson till med korvfest i riksdagen – den avgående S-ledaren fick en extremt kryddig vurst i avskedspresent.

Enligt Jimmie Åkesson, som sällan har något snällt att säga om Stefan Löfven, skulle korven inte ses som något förtäckt hot eller önskan om olycka. Nu ger SD-ledaren, som beskrivit Löfven som ”tidernas sämsta statsminister”, sin antagonist ytterligare än semi-vänlig passning.

– Jag förstår att han är en person som trots den här bristande verklighetsförankringen ändå har ett tilltal som är folkligt. Man uppfattar honom som en trevlig man och så även jag, säger Jimmie Åkesson i Politikbyrån.

Fördelen jämfört med Reinfeldt

Jimmie Åkesson anser också att Stefan Löfven har en klar fördel jämfört med föregångaren Fredrik Reinfeldt (M).

– Till skillnad från den förra statsministern vi hade så har Stefan Löfven varit en sådan statsminister som ändå har ringt upp personligen. Det gjorde aldrig Reinfeldt utan han skickade alltid någon statssekreterare när det var angelägna ärenden.

Mari Forssblad, politisk reporter på SVT, reagerar med förvåning på Jimmie Åkessons uppgifter om telefonsamtalen med Stefan Löfven.

– Man tänker genast ”varför vill Jimmie Åkesson berätta det här?”. Det låter ju som att de har haft något vid sidan om som inte vi känner till. Stämmer det? Det var intressant, säger hon i Politikbyrån.

”Kidnappats av partiet”

Jimmie Åkesson vill ändå förtydliga att han, trots allt, anser att Stefan Löfven inte har varit någon ”jättebra statsminister” och att han ”föga förvånande” gärna hade sett någon annan på posten.

– Men i grunden tror jag ändå att Stefan Löfven är en hyvens karl som vill väl och som gärna vill stå på arbetarnas sida och allt det här. Samtidigt har han någonstans kanske inte själv valt att bli partiordförande och statsminister.

– Han såg väl det som en plikt snarare och har väl i någon mening också kidnappats av partiet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så beskrivs Stefan Löfven av topparna. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politikbyrån

Mer i ämnet