Foto: TT/SVT

Jan Scherman: ”Häpnadsväckande och olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s avståndstagande från Jimmie Åkessons (SD) uttalande i partiledardebatten om invandring är ytterst allvarligt. Det anser den tidigare TV4-chefen och mångåriga SVT-medarbetaren Jan Scherman.

– Det är häpnadsväckande och olyckligt, säger han till SVT Nyheter.

Under fredagens slutdebatt i SVT mellan samtliga partiledare hettade det till rejält när integrationsfrågan lyftes. SD-ledaren Jimmie Åkesson sade att invandrare har svårare att få jobb för att de inte är svenskar och för att de inte ”passar in i Sverige”.

Efter debatten var slut valde SVT att ta avstånd från uttalandet och kallade det för generaliserande och hänvisade till den så kallade demokratiparagrafen som återfinns i radio- och tv-lagen.

Val 2018 – #dinröst

Jan Scherman, tidigare TV4-chef och SVT-medarbetare, anser att avståndstagandet från SVT är häpnadsväckande – framför allt i valrörelsetider.

– Vad SVT nu gör är att man går in och agerar mot ett enskilt uttalande, vilket är en anmärkningsvärd urholkning av de regelverk man måste följa. Detta eftersom uttalandet som Jimmie Åkesson (SD) gör bestrids av de andra partierna som deltar i debatten, säger han till SVT Nyheter.

Känsligt inför valet

Just att det är den sista partiledardebatten innan valet gör det extra allvarligt. Avståndstagandet blir i sig ett ”politiskt ställningstagande” anser han:

– Detta är en avslutande partiledardebatt i SVT och att då gå in och markera mot en ståndpunkt hör inte till SVT:s uppdrag.

Programchefen Eva Landahl, anser dock att det inte är att ta ställning mot Sverigedemokraterna.

– Det är inte korrekt. Vi tar ställning mot ett grovt generaliserande uttalande. Självklart välkomnar vi en eventuell prövning av avståndstagandet. Demokratiparagrafen och dess uttolkning mår bra av att diskuteras, skriver hon i ett uttalande.

”Anmärkningsvärt”

Landahl lyfter även fram att SVT tidigare fällts av Granskningsnämnden för radio och tv för att inte tillräckligt tagit avstånd från kränkande uttalanden. Men Jan Scherman tycker inte att det argumentet håller.

– Det är anmärkningsvärt. Då skulle det inte gå att säga någonting i SVT som är emot demokratin. Utan det handlar om hur sådana här påståenden hanteras och jag tycker Jimmie Åkessons uttalande hanterades väldigt bra ända fram till att SVT valde att ta avstånd.

Han tycker det vore bättre att anmäla uttalandet till Granskningsnämnden som i sin tur kan ta det vidare.

Följer regelverket

Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Sveriges Radio, med flera års erfarenhet av förhålla sig till reglerna i radio- och tv-lagen, försvarar SVT:s avståndstagande från Jimmie Åkessons uttalande.

”SVT har ju tidigare fällts i Granskningsnämnden för att inte leva upp till sändningstillståndet på just denna punkt. Det var när Mattias Karlsson (SD) generaliserade utan att programledaren tog avstånd. Så de följer ett regelverk som inte är internt utan en del av tillståndet”, skriver han på Twitter.

Här kan du se hela slutdebatten i SVT Play.

Det här är ”demokratiparagrafen”

Den så kallade demokratiparagrafen återfinns i radio- och tv-lagen. Så här står det i femte kapitlets första paragraf:

 ”… programverksamheten som helhet präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet. ” Läs mer här.

Den proposition som ligger till grund för texten kan förtydliga hur demokratiparagrafen ska tolkas (prop. 2005/06:112  s. 32:

”Anknyter till bland annat förhållandet mellan människor, till exempel fördömande av rasism, våld och brutalitet samt hävdande av jämställdhet mellan kvinnor och män. Bestämmelsen anses även innebära en skyldighet att markera avståndstagande från eller bemöta antidemokratiska uttalanden och att verka för att rasistiska fördomar bekämpas.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet