Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talar i Almedalen. Foto: Scanpix

”SD ska bli partiet för lag och ordning”

Uppdaterad
Publicerad

I sitt partiledartal tryckte Åkesson hårt på partiets satsning på kriminalpolitiken. Men en stor del av talet handlade om invandring.

Se hela Jimmie Åkessons tal igen!

Jimmie Åkesson inleder sitt tal med att återigen propagera för Sveriges utträde ur EU, som han i sitt tal kallar ”monsterstaten”.

–Låt oss slåss för att det som nu sker i Europa blir startpunkten för monsterstatens fall och en återgång till de fria, självständiga nationernas Europa där varje folk är herrar i eget hus.

Han leder spåret in på den arabiska våren och islam, och säger att han är glad för partiets konservativa utgångspunkt.

–Utvecklingen förskräcker, även om de flesta svenska politiker och opinionsbildare som okritiskt hyllade de nya krafterna under den arabiska våren fortfarande verkar vara säkra på att allt ska bli bra. Jag är inte lika säker.

Kritiserar regeringens kriminalpolitik

Talet fortsätter med ämnet som dök upp på pressträffen tidigare i dag, kriminalpolitik.

–Sverigedemokraterna ska vara partiet för lag och ordning. Det är något som hela partiet från och med november förra året arbetar för.

Jimmie Åkesson säger att partiet fått ta del av interna uppgifter från Rikspolisstyrelsen som visade att polisens uppklarningsprocent inte varit så låg som den är nu, på åtta år.

–Under samma period har regeringen ökat anslagen till rättsväsendet betydligt. Inte minst har vi fått 3.000 fler poliser. Ändå ser det så här illa ut.

Han menar att det första som behövs är en ordentlig effektivitetsreform, som riktar uppmärksamhet mot det som de anser vara kärnproblemet – att polisen i dag tvingas sysselsätta sig med arbetsuppgifter som ligger långt ifrån vad de borde.

–Låt oss se till att polisens och hela rättsväsendets resurser används effektivt – till att bekämpa brott och skapa trygghet för människor i hemmen och på gator och torg över hela landet!

K-G Bergström: Inte mycket nytt

Halva delen av talet handlar sedan om invandringen som Åkesson beskriver som ett ”massivt hot mot samhället”. Jimmie Åkesson kritiserar bland annat den nya reform, som innebär att papperslösa har rätt till subventionerad vård.

–Vad sänder det för signaler till dem som faktiskt följde myndigheternas beslut och lämnade landet när de fick avslag på asylansökan. Ska det löna sig att strunta i myndigheternas beslut?

Expertkommentator K-G Bergström ser inte mycket nytt i dagens tal.

–Jag märker ingen större skillnad från förra årets tal. Halva talet handlade om deras enda profilfråga – massinvandringen. De väljer fortfarande att  framställa sig som ett enfrågeparti, säger han till SVT Nyheter.

K-G Bergström uppmärksammar också att Jimmie Åkesson valde att avstå från att tala om det femte jobbskatteavdraget som SD nu ställer sig bakom.

–Uppenbarligen tror han inte att han tjänar på att nämna till de närmaste, eftersom att frågan framförallt är identifierad med alliansen. Han vill tala om det som är specifikt för sverigedemokrater. Men när han skriver sin debattartikel vill han vända sig till opinionsbildare och regeringen, säger K-G Bergström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2012

Mer i ämnet