Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Förhandlingarna kärvar – reduktionsplikten avgörs på partiledarnivå

Uppdaterad
Publicerad

Tidöpartierna har inte enats om reduktionsplikten och nu kommer frågan flyttas upp på partiledarnivå, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson i SVT:s 30 minuter.

– Det är på väg till partiledarnivå. Det är ganska unikt, vi förhandlar inte jättemycket på partiledarnivå, men det här är en sådan fråga, säger Åkesson i programmet.

Tidöpartierna förhandlar just nu om vilken nivå reduktionsplikten ska ligga på.

Sverigedemokraterna gick till val på att reduktionsplikten skulle sänkas till noll, men nu menar Åkesson att 5–6 procent är en rimlig nivå.

Klimatkrisen

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har sagt att Liberalerna vill se en inblandning av biobränsle på mellan 12–16 procent, men det är enligt honom ”helt uteslutet”.

– Det är inte hon som äger den här frågan utan det är Ebba Busch, säger han i SVT:s 30 minuter.

”Ganska unikt”

Just nu pågår förhandlingar om reduktionsplikten – och enligt Åkesson ser det ut som att frågan tas hela vägen till Tidöpartiernas högsta topp.

– Det är på väg till partiledarnivå. Det är ganska unikt, vi förhandlar inte jättemycket på partiledarnivå, men det här är en sådan fråga.

Reduktionsplikten är nivån av inblandning av biodrivmedel i fossila bränslen för att minska utsläppen av växthusgaser. I dag ligger reduktionsplikten på 7,8 procent på bensin och 30,5 procent på diesel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet