Jimmie Åkesson (SD) besökte Södertälje på onsdagen. Foto: SVT/TT

Jimmie Åkesson (SD) lovar att driva folkmordsfrågan efter valet

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen besökte Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson Södertälje, som ett stopp på sin valturné. I en intervju med SVT Nyheter Södertälje lovar han att driva folkmordsfrågan efter valet.

Första maj i år gav Stefan Löfven (S) beskedet att regeringen inte kommer att erkänna folkmordet 1915 i dåvarande Osmanska då över1,5 miljon assyrier, syrianer, armenier och pontiska greker beräknas ha mördats.

Efter det kunde SVT berätta att Löfven stöttas av Turkiets ambassadör, något som upprörde Björn Söder (SD). I sociala medier skrev han:

Val 2018 – #dinröst

”Skrämmande hur Socialdemokraterna och Löfven dansar efter auktoritära Turkiets pipa. Istället borde regeringen göra det riksdagen beslutat om, nämligen erkänna folkmordet!”

”Skamligt” att S har ändrat sig

När Jimmie Åkesson besökte Södertälje på onsdagen lovade han i en intervju med SVT Nyheter Södertälje att driva frågan om ett erkännande av folkmordet efter valet.

– Det är en fråga som vi har drivit varje år sedan vi kom in i riksdagen och det finns ju ett gammalt riksdagsbeslut, och att Stefan Löfven och Socialdemokraterna har ändrat sig är skamligt, säger Jimmie Åkesson och fortsätter:

– När vi förhandlar med en blivande regering kommer vi att trycka på för till exempel den typen av frågor som är symboliskt viktiga. Men det handlar också om att det finns minoriteter i Sverige som är berörda i den här frågan och brinner för den. De känner sig oerhört besvikna och kränkta över att man nu backar. Vi måste göra så att de känner att Sverige är på deras sida.

Lovar att driva frågan

Är det ett löfte?

– Ja, det är ett löfte från vår sida. Men jag kan inte svara för hur de andra partierna tar emot det.

En snabb sökning på riksdagens hemsida visar att två av 52 motioner som lagts på ämnet kommer från Sverigedemokraterna. Flest motioner har Kristdemokraterna lämnat in.

Erkännandet av folkmordet 1915

  • Folkmordet i dåvarande Osmanska riket 1915 kallas även ibland för ”Seyfo” eller det armeniska folkmordet. Över 1,5 miljon assyrier, syrianer, armenier och pontiska greker beräknas ha mördats.
  • År 2009 beslöt Socialdemokraternas kongress att kalla händelserna just ett folkmord och att trycka på för att även riksdagen skulle erkänna det.
  • Riksdagen erkände händelserna som folkmord 2010.
  • 2014, innan Stefan Löfven blev statsminister, sa han till Assyria tv i Södertälje att han ville ”fullfölja” det arbete som riksdagen gjort när de erkände folkmordet.
  • När Socialdemokraterna kom i regeringsställning tillsattes en utredning som inte kom med konkreta rekommendationer i frågan, men som menade att det är problematiskt för en regering att erkänna ett folkmord.
  • På S-kongressen 2017 beslöt partistyrelsen att säga nej till Södertälje-motionen om att verka för att regeringen skulle erkänna folkmordet 1915.
  • 1 maj 2018 gav Stefan Löfven beskedet till SVT Nyheter Södertälje att regeringen inte kommer att arbete för att erkänna folkmordet, ett beslut som sedan fick kritik från flera organisationer.
  • Den 6 juni kallades Margot Wallström till Södertälje då en skarp kritik som väckts efter statsministerns besked. Hon förklarade att regeringen inte kunde erkänna folkmordet och hänvisade till folkmordskonventionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet