Demonstranter avbröt Jimmie Åkessons tal

Uppdaterad
Publicerad

SD-ledaren Jimmie Åkesson tvingades flera gånger avbryta sitt tal under politikerveckan i Järva efter att personer i publiken skrikit skällsord och skanderat ”ut med SD”. Polisen ingrep mot flera av demonstranterna.

– Om man inte vill lyssna behöver man inte vara här, då kan man gå, sa Jimmie Åkesson innan han återgick till sitt tal.

Strax efter att talet hade börjat blev SD-ledaren avbruten av ett uppbåd i publiken. En man som pekade finger mot scenen sågs ledas bort av två poliser. Mannen möttes av spridda hejarop.

– En väsentlig del av demokratin är dialogen, att man kan prata med varandra utan att använda fula ord och skrika och gapa, kommenterade Jimmie Åkesson innan han återgick till sitt tal.

Politikerveckan i Järva

Avbröts en andra gång

Efter någon minut blev partiledaren avbruten igen.

– Krossa rasismen, skrek en man i publiken.

Delar av publiken överröstade mannen med applåder och skanderade ”Jimmie, Jimmie”.

– Om man inte måste lyssna behöver man inte vara här, då kan man gå, sa Jimmie Åkesson och möttes då av applåder.

LÄS MER: Jimmie Åkesson: ”Jag är van vid det här”

Har lämnat platsen

Kjell Lindgren på polisens mediacenter berättar att de personer som störde talet fick lämna platsen.

– Vi betraktar det som att de startade en ny demonstration i demonstrationen så att säga, och då fick de flytta på sig för att inte störa. Efter att ha stått och skanderat en stund på sidan av gick de helt enkelt därifrån, berättar Kjell Lindgren.

Personerna är vad han vet inte misstänkta för något brott.

”Vi är för invandring”

Efter ett par minuter kunde talet fortlöpa utan störningar. Jimmie Åkesson inledde med att berätta om de resor han har gjort i landet där han har mött väljarna på tu  man hand, framförallt i de förorter som han kallade ”utsatta områden”.

– Jag blev bedrövad av den bild jag fick av människor jag träffat. Människor som lever i utsatta områden, och som känner sig begränsade i sin vardag.

Jimmie Åkesson möttes av applåder när han förkunnade att Sverigedemokraterna är och alltid kommer att vara för invandring, men att den måste bedrivas ”med kontroll”.

– Vilka är de som främst utsätts för att det kommer massor av människor till vårt land idag, trots den segregation och arbetslöshet vi har? Det är invandrarna som var här tidigare som drabbas först. Vilka drabbas av gängkriminaliteten? Det är de skötsamma invandrarna.

TV: Se hela Jimmie Åkessons tal i SVT Play

”Vi könsstympar inte fullt friska barn”

Han ägnade sedan stora delar av talet åt att tala om vilka krav som bör ställas på invandrare som kommer till Sverige.

– Jag skulle vilja säga ”hej och välkommen till Sverige. Det är ett fantastiskt land. I Sverige gäller det här, och det här, och det här. Om du vill acceptera det, då är du välkommen att bo här. Om du inte vill acceptera det, då får du flytta någon annanstans.”

– Det är självklart att i det svenska samhället könsstympar vi inte fullt friska barn. Och i Sverige får man som kvinna gifta sig med den man vill, sa han också.

Söker sympatier hos nya grupper

Jimmie Åkesson talade också om att partiet har gått framåt bland väljare med utländsk bakgrund.

– Vi har femdubblat stödet bland invandrarkvinnor, det är fantastiskt. Vi vill tala till denna grupp, sade han bland annat.

Partiets rykte som invandrarfientliga gör att detta nya stöd kan tyckas konstigt, medgav Jimmie Åkesson, men kontrade påståendet med en motfråga:

– Om man lever i dessa utsatta områden där det finns organiserad brottslighet, och där man är begränsad i sin vardag för att man förtrycks av religiös extremism, är det då konstigt att man vänder sig till det parti som vill begränsa dessa avarter i det svenska samhället? Jag tycker inte det, slog han fast.

SD söker breda sympatier

SVT:s reporter på plats, Per Einarsson, menar att retoriken tyder på att Sverigedemokraterna söker sympatier i allt bredare grupper.

– Partiet har gått starkt framåt sedan förra valet. Men kurvan har planat ut lite nu, och ska man växa vidare måste man hitta nya grupper som kan appelleras av SD. Sådana grupper är till exempel invandrare, kvinnor och anställda inom vården, kommenterade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikerveckan i Järva

Mer i ämnet